latinica  ћирилица
15/10/2016 |  09:25 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Podgorica- Mogući neredi na izborima?

Evidentne su nesuglasice direktora crnogorske policije i prvog čovjeka MUP ove države uoči sutrašnjih izbora.
Podgorica - Foto: RTS
PodgoricaFoto: RTS

Direktor crnogorske Uprave policije Slavko Stojanović saopštio je da raspolaže operativnim saznanjima da bi moglo da dođe do pokušaja izazivanja nereda uoči sutrašnjih izbora. Poručio je, da će policija efikasno i energično odgovoriti na nasilje.

- Spremni smo da odgovorimo svim bezbjednosnim izazovima u cilju zaštite građana - poručio je Stojanović.

Ovo saopštenje potpirilo je "tihi rat" između direktora policije i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Gorana Danilovića (Demos) koji poučuje da nema saznanja da bi neko na izborni dan mogao da izazove velike incidente kojima bi se bavila cijela država.

- Šaljemo poruku da će svaka grupa koja bi eventualno imala namjeru da izazove incident, biti tretirana u skladu sa zakonom - naveo je ministar Danilović, ponavljajući da do sada nije dobio nikakvu procjenu bezbjednosti podgoričkog Centra bezbjednosti.

- Narod se ne smije zbunjivati pričama o neredima 16. oktobra, a da ministar ni Vlada o toj informaciji pojma nemaju. Možda tu informaciju ima neko iz Vlade, ali ne i ja - rekao je on.

Danilović je naveo da želi da ukaže na profesionalne propuste direktora Uprave policije Stojanovića.

- Prije tri dana sam poslao dopis da mi dostavi operativna saznanja o eventualnim neredima, ali nisam dobio odgovor o tome ni o bezbjednosnoj procjeni Centra bezbjednosti Podgorica. Policija mora garantovati građanima da će svoje izborno pravo ostvariti u miru i bez straha. Pozivam građane da prijave eventualne zloupotrebe. Sve dok ne dobijem procjenu bezbjednosti CB Podgorica, za mene ne postoji najava o neredima, a oni koji šire glasine će biti pozvani na odgovornost. Od pripadnika policije očekujem da budu na visini zadatka, da omoguće građanima da glasaju u miru - naveo je ministra.

Postoji bojazan da bi na dan izbora moglo doći do incidenata, posebno između suprotstavljenih tabora, te do isceniranih napada na zgradu TV Pink, stranačke štabove i slično, sve sa ciljem izazivanja uvođenja vanrednog stanja u državi.

Izvor: Večernje novosti