latinica  ћирилица
15/10/2016 |  09:29 | Autor: RTRS

Kormark: Vašington čvrsto podržava Dejtonski sporazum

Američki ambasador u BiH Morin Kormak poručila je da SAD čvrstvo stoje iza Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je postigao primarni cilj, a to je mir već 21 godinu.
Morin Kormak - Foto: Screenshot
Morin KormakFoto: Screenshot

Komentarišući izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da će sa SAD pokrenuti inicijativu za promjenu Dejtonskog sporazuma, Kormakova je za Nezavisne novine navela da građani i domaće vlasti u BiH treba da odluče o vrsti i obimu ustavnih promjena, koje su potrebne na putu ka EU.

- Možete te izmjene usvojiti u nekom većem paketu ako tako odlučite, ali to može biti i postepena izmjena kroz svako od poglavlja koja se budu otvarala kroz razgovore sa EU - rekla je Kormakova.

Ona je navela da postoje nesuglasice sa vlašću Republike Srpske u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike, ali da izazovi postoje u cijelom političkom spektru širom BiH, a ne samo u Srpskoj.

Kormakova je dodala da se moraju otkloniti prijetnje o budućim referendumima, među kojima je i onaj o secesiji, te zajednički raditi da svi u zemlji profitiraju od Reformske agende.

Ambasador SAD ističe da ova zemlja ima isti odnos prema svim konstitutivnim narodima u BiH i građanima, te da je USAID plasirao 40 do 50 odsto ukupne pomoći u Republiku Srpsku.

- Tu imamo kancelariju baš zato što ovaj prostor smatramo veoma važnim dijelom naših odnosa sa BiH. Dijalog je nešto na čemu uvijek možemo raditi više i pozdravljam svaku priliku da ga ojačamo - poručila je Kormakova.

Ona je ocijenila da su političari u BiH koristili nacionalna pitanja da bi dobili na proteklim lokalnim izborima, što smatra nesrećnom okolnošću, navodeći da su građani fokusirani na radna mjesta, djecu i njihovu budućnost.

Izvor: Nezavisne novine