latinica  ћирилица
15/10/2016 |  10:45 ⇒ 21:39 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej u Velikoj Britaniji o stanju na Kosmetu (FOTO)

Patrijarh srpski Irinej je u dvodnevnoj posjeti poglavaru Anglikanske crkve u Velikoj Britaniji, arhiepiskopu kenterberijskom DŽastinu Velbiju, duhovnom vođi 80 miliona anglikanaca, gdje poziva da se pitanje Kosova riješi na pravedan način, javlja televizija Hram.
Patrijarh Irinej u Velikoj  Britaniji (Foto:Dušan Kecman) -
Patrijarh Irinej u Velikoj Britaniji (Foto:Dušan Kecman)

- Srpski domovi su okupirani, srpska zemlja oteta, Srbi koji su ostali na svojoj zemlji i u svojim domovima, kada pođu na svoje njive, nikada nisu sigurni da li će se kući vratiti. Prije par godina izašli su na njivu pšenicu da žanju, tada su na njivi njih devet ubili i nikada se nije saznalo ko je to učinio - rekao je patrijarh Irinej anglikanskom poglavaru, navela je TV Hram.

Patrijarh Irinej je istakao da je život Srba na Kosovu težak i nesiguran, i da se svakodnevno dešavaju zločini, ubistva i paljenja srpskih kuća, a da se nikada ne otkrije ko je to učinio.

Patrijarh Irinej u Velikoj Britaniji (Foto:Dušan Kecman)

Srpski patrijarh je podsjetio da je na Kosovu i Metohiji od 1999. godine spaljeno i uništeno 137 pravoslavnih crkava i manastira, i da su monasi u srpskim svetinjama ograničeni u kretanju, skrećući pažnju i na uslove u kojima žive monasi u Manastiru Visoki Dečani.

- Na Kosovu postoji Manastir Dečani. Monasi su ograničeni u kretanju, ali nikada nisu imali tako brojno monaštvo kao što sada imaju. Naši manastiri su naše oaze koje čuvaju Kosovo i onaj preostali narod srpski na Kosovu i Metohiji - rekao je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej danas se sastao i sa ambasadorima BiH i Srbije u Londonu Brankom Neškovićem i Ognjenom Pribićevićem, ambasadorima Kipra i Gruzije, te starješinom pravoslavnog hrama Svetog Vasilija Ostoškog u Istočnom Londonu protojerejem stavroforom Goranom Spaićem.

Patrijarh Irinej sa ambasadorima Srbije i BiH (Foto: RTRS)

Izvor: RTRS/Agencije