latinica  ћирилица
15/10/2016 |  12:50 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Ka Filipinima krenuo najdestruktivniji uragan "Sarika"

Filipinima prijeti možda najopasnija tropska oluja "Sarika" koja arhipelagu donosi nalete vjetra jačine i do 180 kilometara na sat.
Filipini-Uragan "Sarika" (foto:AP/Rebecca Blackwell) -
Filipini-Uragan "Sarika" (foto:AP/Rebecca Blackwell)

Nalet tajfuna "Sarika", koji je stigao na gusto naseljeno ostrvo Kataduane, već je ostavio građane bez struje i telefonskih linija, saopštila je civilna odbrana.

Iako ovaj tajfun nije najjači koji je pogodio zamlju ove godine, može nanijeti najveće štete, jer će većim dijelom proći kroz naselja u blizini Manile, rekao je meteorolog Benison Estareja.

"Radari pokazuju da je olujni vjetar vrlo razoran, da će vjerovatno porušiti drvene kuće, polomiti drveće i uništiti crijepove na zidanim kućama. Prema radarskim pokazateljima, ovo može biti najrazornija oluja od početka godine", upozorava meteorolog i naglašava da se najjači udar očekuje u nedjelju uveče.

Iz bezbjednosnih razloga, evakuisano je oko 400 građana iz ugroženih delova Filipina, brodski i avionski saobraćaj je obustavljen, a sprovedene su i mjere sprečavanja polava.

Filipini su često izloženi olajama, a najjači udar u skorijoj istoriji se dogodio 8. novembra 2013. godine kada je poginulo 7.350 ljudi.

Izvor: Tanjug