latinica  ћирилица
15/10/2016 |  13:09 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Putin u Indiji na sastanku BRIKS-a

Indijska savezna država Goa, poznata po turističkim odmaralištima, pretvorena je u zonu pojačane bezbjednosti uz hiljade pripadnika paravojnih trupa, Obalske straže i policije koji nadgledaju mjesta na kojima se tokom ovog vikenda odvija osmi samit država BRIKS-a.
Vladimir Putin i Narendra Modi - Foto: Screenshot
Vladimir Putin i Narendra ModiFoto: Screenshot

Bezbjednosne snage koriste pse tragače i detektore mina dok češljaju pješčane plaže blizu hotela od pet zvjezdica u selu Benaulim, gdje su smješteni lideri BRIKS-a, prenosi AP. Niko ko nije ovlašćen ne smije da kroči na travnjake oko hotela, a agenti u civilu i uniformisana policija formirali su nekoliko redova bezbjednosne zaštite.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je danas u indijsku saveznu državu Goa na razgovore sa premijerom Indije Narendrom Modijem.

Sastanak dvojice lidera održava uoči dvodnevnog samita država BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Јužna Afrika) koji danas počinje u Goi. Susret Modija i Putina prvo se odvija u uskom formatu, a razgovori će biti potom nastavljeni u okviru delegacijamaa dvije zemlje.

Putin i Modi trebalo bi danas da potpišu sporazume u oblasti energetike i odbrane u znaku produbljivanja odnosa dvije zemlje u okviru samita zemalja Briksa, koji predstavlja 53 odsto svjetskog stanovništva i oko 16.000 milijardi dolara BDP. Oni će razgovarati o regionalnim bezbjednosnim pitanjima i prijetnji globalnog terorizma, a takođe se nadaju da će zaustaviti udaljavanje dvije zemlje od kada se Indija bliskije povezuje sa SAD.

Putin i Modi će daljinski preko video linka postaviti kamen temeljac za sljedeću fazu nuklearne elektrane koju je Rusija sagradila u jugoistočnoj indijskoj državi Tamil Nadu.

Indija i Rusija danas treba da potpišu sporazum vrijedan više milijardi dolara o isporuci Indiji najmodernijeg ruskog antiraketnog odbrambenog sistema S 400, koji može da obezbijedi zaštitu od nekoliko stotina kilometara.

Indija će sa svoje strane pomenuti zabrinutost zbog sve većih veza Rusije sa indijskim rivalom Pakistanom. Rusija i Pakistan nedavno su sproveli zajedničke vojne vježbe, što bi do skora bilo nezamislivo.

Indija se brine oko ruskog produbljivanja veza i sa Kinom, na šta Nju Delhi gleda sa negodovanjem.

Izvor: Tanjug