latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:23 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

"Ulica iz djetinjstva" večeras na repertoaru Festivala etnološkog filma u Beogradu (VIDEO)

U Etnografskom muzeju u Beogradu održava se 25. Međunarodni festival etnološkog filma, čijim su programom obuhvaćena ostvarenja iz tridesetak zemalja. Večeras će festivalska publika u takmičarskom programu moći da pogleda i film „Ulica iz djetinjstva“ autorke Mire Lolić Močević, u produkciji RTRS-a.
Međunarodni Festival etnološkog filma - Foto: RTS
Međunarodni Festival etnološkog filmaFoto: RTS

Selekciona komisija pregledala je 129 filmova iz više od 30 zemalja o različitim kulturama i načinu življenja širom svijeta, a samo izabrani našli su mjesto u festivalskim programima.

Maša Peruničić, portparol festivala, istakla je da je u program ušlo 57 filmova, od kojih je 32 u takmičarskom dijelu programa, 21 u informativnom i četiri u takozvanom neprofesionalnom dijelu programa.

Emotivan i pun duše, film „Ulica iz djetinjstva“ u produkciji RTRS-a, jedini je film iz RS i BiH u festivalskom programu. Za autorku Miru Lolić Močević posebna je čast što je film dio ugledne manifestacije, koja obilježava četvrt vijeka postojanja.

"Skupili su se ljudi s različitih strana svijeta, svako iz svoje zemlje nosi poneku priču. Meni je drago što se RTR, kao institucija koja brine o kulturi, istoriji, tradiciji naroda kom mi pripadamo, našla ovdje“, rekla je autorka filma Mira Lolić Močević.

 U početku, ideja festivala bila je da se dođe do vrijedne filmske građe za uporedno proučavanje tradicionalnih narodnih kultura i običaja, ali se do danas mnogo šta izmijenilo, pa su se, pored tema iz seoskog života, našli i fenomeni urbane kulture i društveni i kulturološki problemi iz cijelog svijeta.