latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:44 ⇒ 16/10/2016 | 09:03 | Autor: RTRS

Zbog Ganićevih građevinskih poduhvata evakuisan dio zgrade OS BIH (VIDEO)

Bahato ponašanje privatnog univerziteta Ejupa Ganića skupo je koštalo Oružane snage BiH, koje su nedavno hitno evakuisale jedan dio zgrade Zajedničkog štaba na sarajevskom Bistriku.
Gradnja biblioteke Sarajevske školea za nauku i tehnologiju - Foto: RTRS
Gradnja biblioteke Sarajevske školea za nauku i tehnologijuFoto: RTRS

I pored inspekcijske zabrane da nastavi izgradnju biblioteke, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju nastavila je radove što je dovelo do rušenja spoljnog dijela zida na objektu Zajedničkog štaba. 

U ratu je rušio ЈNA, u miru Oružane snage BiH. Nekada naređenjima, danas građevinskim atacima. Ejupu Ganiću u Sarajevu je izgleda sve dozvoljeno, pa i to da mimo zabrane nastavi graditi biblioteku naslonjenu na zgradu Zajedničkog štaba što je prošlog vikenda moglo mnogo skupo da košta pripadnike Oružanih snaga. 

- Do rušenja je došlo u vanradno vrijeme, tako da su zahvaljujući samo tome izbjegnute mnogo teže posljedice, a to su ugrožavanje života i zdravlja osoblja moje uprave - kaže Suvad Išerić, načelnik Uprave za finansije i budžet Zajedničkog štaba OS BiH.

Potpuno je uništena jedna kancelarija, oštećeni konstruktivni elementi objekta, krilni zidovi, kao i međuspratna konstrukcija. Dio zgrade je evakuisan, a u toku su procjene statičke stabilnosti objekta i obezbjeđivanja njegovih konstruktivnih elemenata od daljnjeg urušavanja i veće materijalne štete.

- Na samom objektu vidi se da je zid odvojen od zgrade. Pitanje je da li će se zaustaviti na ovome ili će se zgrada još više urušiti - kaže Boris Јerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Od Ministarstva odbrane nikad, iako je po zakonu trebalo, nije tražena saglasnost za gradnju tog objekta koji je naslonjen na Zajednički štab. Upozoravali smo i slali dopise da se obustave radovi, kaže Јerinić i dodaje da očigledno sada, kada se desio problem, svi žele da "peru ruke".

- Mislim zbog ovoga mora uslijediti krivična prijava protiv svih onih aktera koji su doprinijeli ovome. To je nešto što je neminovno - ističe Јerinić.

Potvrđeno nam je u sarajevskoj opštini Stari Grad da je 30. septembra urbanističko-građevinski inspektor obustavio daljnje radove, a 4. oktobra o tome donio rješenje. Međutim, investitor je nastavio po starom. Nakon havarije koju je izazvao, iz Ganićevog univerziteta stigao je štur odgovor ravan rubrici "vjerovali ili ne".

"Slučaj na Bistriku je u ovoj fazi već završen, tako da smatramo da nema potrebe za bilo kakvim dodatnim komentarima", saopšteno je iz Univerziteta.

Da li će neko snositi odgovornost za nastalu štetu uzrokovanu bahatim Ganićevim neimarstvom - za sada je pitanje bez odgovora. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se i ovaj put izvuče bez ikakvih sankcija - kao i u slučaju odgovornosti za napad na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, čiji je rezultat, nažalost- mučko ubistvo vojnika. Ratni i poratni gospodari Sarajeva, odavno je već poznato, amnestirani su od svake odgovornosti po mjerilima sarajevskog pravosuđa.