latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:09 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Đokić: Izborni zakon BiH odavno prevaziđen (VIDEO)

Izvršni odbor Glavnog odbora Socijalističke partije /SP/ ocijenio je danas da je na proteklim lokalnim izborima bila veoma izražena korupcija, prije svega kupovina glasova, te da je potrebno izmijeniti Izborni zakon BiH koji je već odavno prevaziđen i prepun je manjkavosti, rekao je predsjednik ove stranke Petar Đokić.
Sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora SP - Foto: SRNA
Sjednica Izvršnog odbora Glavnog odbora SPFoto: SRNA

On je dodao da o korupciji na izborima najbolje svjedoči izbor odbornika u nekim opštinama koji pažnju na sebe nisu skrenuli radom.

"Korupcija mora da bude suzbijena sa najviših nivoa vlasti, ali se prethodno mora promijeniti Izborni zakon BiH", rekao je Đokić novinarima u Brčkom poslije sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora ove stranke na kojoj su analizarani rezultati proteklih lokalnih izbora.

On je naveo da je na današnjoj sjednici ukazano i na nedostatak u izbornom procesu koji se ogleda u tome da izborne aktivnosti počinju isuviše rano i da se gotovo šest mjeseci zanemaruju svi drugi poslovi, što je ocijenjeno kao nedopustivo.

"Sačekaćemo analize izbora ostalih političkih stranaka. Iniciraću sastanak sa njihovim predstavnicima da bismo usaglasili stavove u vezi sa promjenom Izbornog zakona BiH, te da najzad dobijemo izborno zakonodavstvo kojim će biti obezbijeđen otvoren i pošten izborni proces", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici potvrđeno je da je SP veoma zadovoljna rezultatima ostvarenim na lokalnim izborima, mada oni još nisu konačni.

On je dodao da je, u odnosu na lokalne izborne 2012. godine, izborni rezultat bolji za 27 odsto, a u odnosu na opšte izbore 2014. godine za 57 procenata.

"Za razliku od prethodnih lokalnih izbora kada je ova partija imala samo jednog načelnika opštine, sada imamo načelnike u četiri opštine. Građani su dali povjerenje Socijalističkoj partiji zahvaljujući našem višedecinijskom radu i borbi za razvoj i zaštitu Republike Srpske, što ćemo činiti i ubuduće", istakao je Đokić.

Na pitanje novinara da li će SP u distriktu Brčko, gdje je obezbijedila jedan mandat u Skupuštini distrikata, ući i u "neprirodne" koalicije sa ovdašnjim političkim partijama, on je rekao da su socijalisti u ovoj lokalnoj zajednici spremni da se odazovu svakom pozivu za razgovor, jer u Brčkom postoji mogućnost da se promijeni dosadašnja politika, prije svega u oblasti ekonomskog razvoja.

Prije sjednice Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije održano je Predsjedništvo ove stranke.

Izvor: SRNA