latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:12 ⇒ 19:28 | Autor: RTRS

Ruski nosač aviona krenuo ka Siriji, Britanci u pripravnosti

Ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" krenuo je danas u Sredozemno more, gdje pomorske snage te zemlje vrše podršku za udare iz vazduha u Siriji, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.
Ruski nosač aviona Kuznjecov  (Foto:nspm.rs) -
Ruski nosač aviona Kuznjecov (Foto:nspm.rs)

U saopštenju se navodi da nosač plovi uz krstaricu "Petar Veliki", razarač "viceadmiral Kulakov" i velike antipodmorničke brodove.

"Pored obezbjeđenja pomorske navigacije, brodovi treba da odgovore na nove vrste modernih prijetnji, poput gusarstva i međunarodnog terorizma", ističe se u saopštenju.

Ovo je prvi put da se ruski nosač avion pridružuje ostalim pomorskim snagama od kako je prošao kroz obimnu obnovu.

U saopštenju nije precizirano koliko dugo će trajati misija nosača aviona.

Britanski mediji, u međuvremenu, pišu da će "Admiral Kuznjecov" proći kroz Lamanš, kojeg Britanci zovu Engleski kanal, prije nego što pristane uz obalu Sirije, gdje bi mogao da učestvuje u daljim vazdušnim udarima na sirijske pobunjenike.

Јedini ruski nosač aviona proći će kroz Lamanš u vrijeme rastućih tenzija između zvaničnog Londona i Moskve oko sirijske krize, ocjenjuju britanski listovi.

Britanska Kraljevska mornarica i njeni saveznici u NATO se pripremaju prolazak "Admirala Kuznjecova", a list "Miror" navodi da stručnjaci tu potencijalno zapaljivu situaciju opisuju kao "vojnopomorsku igru mačke i miša".

Bivši glavnokomandujući britanske mornarice, Lord Vest of Spithed, izjavio je da Rusi rizikuju da svojim stavom prema sirijskoj krizi dodatno pojačaju tenzije.

Izvor: Agencije