latinica  ћирилица
15/10/2016 |  18:08 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Šipovo: Godišnjica proboja iz Martin Broda Posebne jednice MUP-a RS (VIDEO)

Okupljanjem nekadašnjih pripadnika Posebne jednice policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-Centra službi bezbjednosti Banjaluka u Šipovu je obilježena 21-godišnjica proboja i izvlačenja ove jedinice iz okruženja kod Martin Broda.
Šipovo: Godišnjica proboja Posebne jednice policije MUP-a RS iz Martin Broda - Foto: RTRS
Šipovo: Godišnjica proboja Posebne jednice policije MUP-a RS iz Martin BrodaFoto: RTRS

U petneestodnevnoj golgoti, bez municije, hrane, vode i sa nekoliko desetina hiljada nadmoćnijim nepijateljem od 120 na slobodnu teritoriju se probilo 98 pripadnika jedinice. Njih 22 izgubilo je živote, dok se dva borca vode još kao nestali.

Ratni starješina Milan Suručić jasno se sjeća Krstovdana 1995. kada je njegova jedinica ostvarila najeću pobjedu. Uspjeli su se izvući iz orkuženja Oružanih snaga Hrvatske, HVO i takozavane Armije BiH.

"Nakon 14 dana pješačenja, prešli smo 400 kilometara, prošli smo golgote i muke. Njih 22 je tada izgubilo živote, a dvojica se još vode kao nestali. Zahvalio bih se Ministarstvu rada jer su shvatili značaj obilježavanja ovog događaja i uvrstili ga u datume od posebnog značaja za Srpsku", rekao je Suručić.

Za pripadnike jedinice 14. septembra 1995. godine počinje mrtva trka po bespućima karajiških planina. Žedni, gladni, krvavi... Јedinica prolazi golgotu.

Ranko Popović iz Kneževa, preživjeli pripadnik te jedinice kaže da se riječima ne mogu opisati te strahote povlačenja iz Martin Broda.

"Bilo je to petnaest dana lutanja, tražili smo dugo put, izašli smo na planinu Lisinu, bez hrane, vode, spavali smo pod bukvom, kako god da ispričam, nećete me shvatiti. Mogu samo reći, ne ponovilo se nikom", kaže Popović.

Јedna od najeleitnijih ratnih jedinica MUP-a RS bila je popunjena iz devet krajiških opština. Za poginule pripadnike jedinice služen je parastos. Na spomen-obilježje vijence su položili saborci, predstavnici Boračke organizacije, Ministarstva rada i boračke zaštite RS.