latinica  ћирилица
15/10/2016 |  18:19 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Manter: Bolje za Srbiju da pobijedi Hilari Klinton, ona vas poznaje

Predsjednik američkog Istvest instituta i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da bi za Srbiju i Balkan bilo bolje da na predsjedničkim izborima u SAD pobijedi demokratska kandidatkinja Hilari Klinton jer, kako kaže, ona naš region odlično poznaje.
Predsjednik američkog Istvest instituta i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter - Foto: TANЈUG
Predsjednik američkog Istvest instituta i bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron ManterFoto: TANЈUG

Manter je rekao da postoje šanse da pobijedi Klintonova dok, kako navodi pozivajući se na medijske izvještaje, njen republikanski protivkandidat Donald Tramp gotovo da nema izgleda za pobjedu.

"Poenta je da, ko god da pobijedi, uloga Amerike u svijetu, u globalnom poretku i po još nekim pitanjima neće se promijeniti. Mislim da je za vas na Balkanu Klintonova bolje rješenje, ona vas odlično poznaje", istakao je Manter, u odgovoru na pitanje kako izbori u SAD oblikuju budućnost Srbije.

Upitan da li zna šta ljudi u Srbiji misle o Hilari Klinton, bivši ambasador u Beogradu priznaje da je istorija važna i da se ne smije zaboraviti.

"Ali, ono što sam čuo od gospodina Dačića, Vučića i ostalih jeste da prošlost treba ostaviti za nama i optimistično gledati ka budućnosti", naglašava on.

Manter, koji predstojeće predsjedničke izbore u SAD opisuje kao veoma teške, kaže da su Tramp i Klintonova okrenuti ka unutrašnjoj priči, ali smatra da će, kada to bude gotovo, oni pokazati zainteresovanost da dođe do napretka u Evropi.

"Vi ste dio velikog spektra evropskih problema, migranti, Bregzit, Grčka, izbjeglice. Tako da se ovdje ne radi samo o Balkanu, vi ste dio nečeg većeg. Mislim da će vas tako SAD posmatrati i gledajući Ramu i Vučića, vidjeće vas kao dio rješenja", istakao je.

Prema njegovom mišljenju, u našem regionu ima pomaka, a kao primjer navodi skorašnji razgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame u šta, kaže, nije vjerovao dok je bio ambasador u Beogradu od 2007. do 2009. godine.

"Ne znači da se problemi lako rješavaju, ali važno je da se bar radi na tome", napominje Manter, koji primijećuje da Srbija danas ima bolji dijalog i dobre ekonomske odnose sa susjedima nego ranije.

S druge strane, predsjednik američkog instituta smatra da nije dobro to što se status Kosova nije promijenio, a nije dobra ni situacija u susjednoj Bosni i Makedoniji.

"Srbija jeste stabilna zemlja, ali ima različitih pogleda na tu stabilnost", kaže Manter.

On ukazuje da bi Srbi i Albanci trebalo da sarađuju kao Nijemci i Francuzi.

"Ne morate biti omiljeni jedni drugima, ali treba da razgovarate, zajedno rješavate probleme i približavate se EU", zaključio je Manter.

Izvor: B92