latinica  ћирилица
16/10/2016 |  11:58 | Autor: RTRS

Irački avioni zasuli Mosul lecima sa sigurnosnim uputstvima

Irački avoni bacili su desetine hiljada letaka sa uputstvima za bezbjednost građana Mosula, uoči najavljene vojne operacije preuzimanja ovog grada od džihadista, saopštila je vojska.

Istu akciju zasipanja Mosula lecima sirijska voska je izvela i tokom ranijih vojnih akcija preuzimanja drugih gradova 2014 i 2015. godine, navodi AFP.

Neki od letaka koji su danas pali u centar Mosula ispisani su 'vestima i činjenicama i dosadašnjim pobjedama", navedeno je iz kancelarije iračke komande.

Drugi leci sadrže sigurnosna uputstva namijenjena stanovnicima Mosula na kojima se savjetuje da prozore oblijepe selotejpom kako bi spriječili povrede od razbijenog stakla, izbjegavati bombardovana mjesta sat vremena nakon napada, kao i da izbjegavaju vožnju po gradu.

Uskoro se očekuje najava vojne akcije ali to će označiti samo početak bitke koja će biti komplikovani dio rata protiv Islamske države, piše AFP.

Sirijska vojska će prvo morati da dobije bitke u okolnim mjestima kako bi obezbijedila ulazak u grad, obzirom da Islamska država drži pod kontrolom mjesta koja su i desetinama kilometara udaljena od Mosula.

Vojna akcija zahtijeva opkolu grada nakon koje moraju da uslijede smrtonosne ulične borbe sa džihadistima u gradu u kojem živi veliki broj civila.

Ovolika bitka može da izazove humanitarnu krizu a Ujedinje nacije upozoravaju da bi ovakav potez izavao izlaganje milion civila životnoj opasnosti i to pred dolazak zime.

Čak i da iračka vojska sa svojim koalicionim partnerima preuzme Mosul od ID, to neće biti kraj rata.

ID još ima kontrolu nad drugim oblastima Iraka a preuzimanje Mosula bi značilo pojačanu odbranu i tih oblasti pobunjeničkim taktikama poput nasumičnih napada i bombardovanja.

Izvor: Tanjug