latinica  ћирилица
16/10/2016 |  13:32 | Autor: RTRS

Novo zlato i srebro za hor "Srbadija"

Hor "Srbadija" iz Bijeljine osvojio je novu zlatnu i srebrnu medalju na Prvom međunarodnom festivalu i takmičenju horova održanom na Krfu.
Hor "Srbadija" - Foto: SRNA
Hor "Srbadija"Foto: SRNA

"Srbadija" je bila apsolutni pobjednik kategorije F /folklor/, osvojivši zlatnu medalju, a srebrnu medalju osvojili su u kategoriji pravoslavne tradicionalne muzike.

Na Međunarodnom takmičenju horova na Krfu, koje je počelo 12. oktobra, a završeno je sinoć, "Srbadija" se takmičila u jakoj konkurenciji od 24 hora iz raznih krajeva svijeta.

Srpsko crkveno pjevačko društvo "Srbadija" pod dirigentskim palicama Desanke Trakilović i Јelene Milićević Trakilović oduševilo je sve prisutne nastupivši i u revijalnom dijelu programa na svečanom otvaranju i zatvaranju Festivala, koji se prvi put održava na ovom grčkom ostrvu.

Srpsko crkveno pjevačko društvo /SCPD/ "Srbadija" iz Bijeljine osnovano je 1899. godine, a rad Društva obnovljen je 1992. godine.

Repertoar ovog hora je izuzetno bogat, a čine ga duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora.

Hor je organizator Međunarodnog festivala horske muzike "Majske muzičke svečanosti" koje se održavaju svake godine u Bijeljini.

U proteklih 20 godina, osim pjevanja na svetim liturgijama, hor je nastupio na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima. SCPD "Srbadija" dobitnik je niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, između ostalih, Ordena Svetog Save drugog i trećeg stepena, kao i niza međunarodnih priznanja, bronzanih, srebrnih i zlatnih medalja u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj...

Hor je, povodom 110 godina od osnivanja, Ordenom Njegoša prvog reda odlikovao predsjednik Republike Srpske.

"Srbadija" je učestvovovala na brojnim humanitarnim koncertima, kao i na značajnim proslavama, kao što je proslava 860 godina postojanja grada Moskve, u avgustu 2007. godine.

Na svjetskoj rang-listi horova, koju je Formirala Interkulturna fondacija Muzika Mundi, "Srbadija" iz Bijeljine najbolje je rangirani hor iz regiona na svjetskoj rang-listi horova.

Izvor: SRNA