latinica  ћирилица
16/10/2016 |  13:54 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Foča: Podrška slijepim i slabovidim licima

U Foči se danas, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, održava regionalni šahovski turnir za slijepa i slabovida lica pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.
bijeli štap - Foto: TANЈUG
bijeli štapFoto: TANЈUG

Takmičenje je okupilo članove udruženja slijepih i slabovidih iz Istočnog Sarajeva, Goražda i Foče, kao i predstavnike fočanskog Udruženja penzionera, a organizator je Međuopštinsko udruženje slijepih i slabovidih lica Foče, Kalinovika i Čajniča.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović, koja je otvorila turnir, istakla je da je ovo ministarstvo prepoznalo napore fočanskog Udruženja, koje se bori za kvalitetniji život svojih članova i njihovo uključivanje u društvo.

"Ovakva druženja su slijepim i slabovidim licima veoma važna, a jačina svakog društva i države ogleda se u tome koliko pažnje posvećuje licima sa invaliditetom. Želim da pohvalim aktivnost ovog udruženja i njenog predsjednika Dare Đajić, koja je veliki borac. Mi smo tu da pružimo punu podršku slijepim i slabovidim licima i njihovoj integraciji u društvo", rekla je Davidovićeva.

Učesnik tunira Momir Ašonja iz Istočnog Sarajeva rekao je da je šah jedina sportska igra u kojoj slijepi i slabovidi mogu da iskažu svoju kreativnost i da im je takmičenje u Foči dobra priprema za gostovanje u Srbiji.

"Šahovska reprezentacija Republike Srpske naredne sedmice ide u Novi Sad na prijateljski šahovski meč sa reprezentacijom Srbije", naveo je Ašonja.

Esad Drakovac iz goraždanskog Udruženja slijepih rekao je da je šahovska igra povezala slijepa i slabovida lica iz Republike Srpske i Federacije BiH.

"Druženje je mnogo važnije nego ko će koje mjesto osvojiti, a toliko smo se združili da smo kao jedna porodica", naglasio je Drakovac.

Predsjednik Međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča Dara Đajić navela je da je ovim projektom, koji finansnira Ministarstvo porodice, omladine i sporta, izdvojeno i po 50 KM pomoći za 37 porodica.

"Pomogli smo ih materijalno za nabavku prehrane, sredstava za ličnu higijenu, sufinansiranje ogreva ili plaćanje računa za struju", rekla je Đajićeva.

Ona je ministru porodice, omladine i sporta Јasmini Davidović uručila zahvalnicu za podršku ovom udurženju. 

Izvor: SRNA