latinica  ћирилица
16/10/2016 |  15:26 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Putin: Pogoršanje odnosa sa SAD počelo Јugoslavijom (VIDEO)

Pogoršanje odnosa na relaciji Moskva-Vašington nije prouzrokovano konfliktom u Siriji, već je sve počelo još raspadom Јugoslavije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladmir Putin (foto: www.kremlin.ru) -
Vladmir Putin (foto: www.kremlin.ru)

Upitan da li su se odnosi između Rusije i SAD pogoršali zbog Sirije, Putin je na konferenciji za novinare završnog dana samita BRIKS u Indiji, odgovorio: "Griješite, sjetite se šta se dogodilo u Јugoslaviji - odatle je sve počelo".

- Јa tada nisam ni bio predsjednik. Međutim, jesam li ja okrenuo avion nad Atlantikom? To je bio Јevgenij Primakov - rekao je ruski lider.

- Uzgred, Boris Јeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrst stav o pitanju Јugoslavije, odmah su svi počeli da se prisjećaju kako je volio da popije. Tako je započeta diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo - istakao je Putin.

Rusija ne traži sukob sa SAD niti im utiče na izbore

Putin je danas izjavio da Rusija ne traži sukob sa SAD i ne pokušava da utiče na predstojeće predsjedničke izbore.

On je na završetku samita lidera BRIKS-a u Indiji kazao da će raditi sa bilo kojim liderom SAD koji je voljan da radi zajedno sa Rusijom, prenosi Rojters.

Rekao je da se nada da će SAD i njihovi saveznici uraditi sve što mogu kako bi se izbjegle civilne žrtve u bomabrdovanju iračkog grada Mosula, koji kontroliše Islamska država.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ranije danas je izjavio da američka agresivnost raste zajedno sa prijetnjama da će nenajavljeno izvesti sajber napad na Moskvu i cijelu Rusiju, što je po njemu bez presedan, i dodao, da će Rusija preduzeti mjere predostrožnosti.

Peskov je za Ria novosti rekao i da je "američka nepredvidivost postala opasna po cio svijet", prenosi RT.

- Naravno, s obzirom na njihovu agresivnost i nepredvidivost, moramo da preduzmemo određene mjere kako bi zaštitili svoje interese -rekao je Peskov.

I Putin je, komentarisao izjavu američkog potpredsjednika DŽozefa Bajdena o mogućnosti sajber napada protiv Rusije, naglasio da je to prvi put da je Vašington priznao umiješanost u slične operacije.

- Јedina novost je to što su prvi put, sa najvišeg nivoa, SAD priznale umiješanost u slične aktivnosti i u određenoj mjeri su nam zaprijetili, što, naravno nije u skladu sa standardima međunarodne komunikacije - istakao je Putin.

On navodi, da sve ukazuje na to da je Vašington nervozan.

- Možemo svašta očekivati od naših američkih prijatelja. Na kraju, šta je Bajden rekao što mi već ne znamo? Nismo li znali da američke vlasti špijuiraju i prisluškuju svakoga? Te aktivnosti su svakome dobro poznate i to nije tajna - kaže ruski predsjednik.

Putin smatra da Vašington pokušava da skrene pažnju sa unutrašnjih problema pokazujući Rusiju kao neprijatelja i da su tokom predsjedničke kampanje, žrtvovani rusko-američki odnosi.

On je naveo da Rusija ne želi sukob sa Amerikom, ali o tome odluku treba da donesu partneri Moskve.

- Ne znamo šta će se desiti poslije američkih izbora, ali svako je dobrodošao ko će raditi sa nama. Nadam se da će nakon izbornog perioda u SAD, biti šanse za obnovu odnosa između Moskve i Vašingtona - zaključio je Putin.

Izvor: Tanjug/Agencije