latinica  ћирилица
16/10/2016 |  18:49 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

U Kostajnici održana 19. Kestenijada (VIDEO)

Ovog vikenda u Kostajnici je održana tradicionalna 19. po redu Turističko-kulturno-privredna manifestacija Kestenijada 2016.
Kostajnica - Kestenijada - Foto: RTRS
Kostajnica - KestenijadaFoto: RTRS

Manifestacija je okupila brojne posjetioce, a njen cilj je promovisati najveći turistički potencijal ove pogranične opštine - kesten, koji je odavno postao brend ovog kraja.

Miris pečenog kestena i ovog oktobra širio se ulicama Kostajnice. Kako i ne bi, kada je kesten, najveće prirodno bogatstvo kostajničke šume Balj, a po njemu je ova opština dobila čak i ime. Za "svoj" kesten, Kostajničani kažu da je najslađi.

Na tradicionalnoj manifestaciji, sedamdesetak ekipa odmjeravalo je umijeće i snagu u pripremanju paprikaša.

Takmičari kažu da je najvažnije izabrati dobro meso, prije svega, divljači, a tajna je i začinima koju svake ekipa čuva za sebe.

A poslije pikantnog paprikaša, najbolje je zasladiti se poslasticama od kestena.

Tako je kesten postao brend Kostajnice, a Kestenijada zauzela važno mjesto u kalendaru turističkih manifestacija Srpske.

Ovo je potvrdila i Nada Јovanović, direktorica Turističke organizacije Republike Srpske, naglasivši da se nadaleko ne može naći grad, niti područje u kome ima toliko stabala kestena i u kome su svi orijentisani na kesten.

Načelnik Kostajnice Drago Bundalo rekao je da je ovo veoma važna manifestacija, kako za Kostajnicu, tako i regiju. U goste su došle i ekipa iz Hrvatske, dodao je Bundalo.

U okviru manifestacije, između ostalog, prezentovana su tradicionalna jela ovog kraja, a organizovana je i prodajna izložba voća, meda i suvenira.