latinica  ћирилица
16/10/2016 |  19:58 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Markesu ponovo kruna Moto GP

Vozač Repsol Honde Mark Markes osvojio je titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata tri trke prije kraja.

Markes je danas slavio na Velikoj nagradi Јapana i tako došao do svoje treće titule u kraljevskoj klasi, a pete u karijeri.

On je obezbijedio dovoljan broj bodova već na stazi Tvin Ring Motegi, zahvaljujući odustajanju vozača Јamahe Valentina Rosija i Horhea Lorenca.

Španac je u kraljevskoj klasi bio najbolji 2013. i 2014. godine, u klasi do 125 kubika 2010, a dvije godine kasnije u Moto2 kategoriji.

Mladić (23) iz Katalonije je na stazi na kojoj ranije nije trijumfovao u kraljevskoj klasi došao do pete pobjede ove sezone, a 55. ukupno, poslije vođstva tokom većeg dijele trke. Od trenutka kada je u trećem krugu pretekao Lorenca za prvo mjesto i nije se osvrtao, dok je iza njega vođena velika borba.

Markes je najviše profitirao od ispadanja najvećih rivala - Rosi je već u petom krugu izletio, dok je prošlogodišnji šampion Lorenco trku završio nekoliko krugova prije kraja.

Drugo mjesto u Јapanu zauzeo je Andrea Doviciozo na Dukatiju, dok je treći bio vozač Suzukija Maverik Vinjales.

Markes pred posljednje tri trke sezone ima 273 boda na čelu generalnog plasmana, 77 više od Rosija, dok je Lorenco 14 bodova iza svog timskog kolege.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Australije već sljedeće nedjelje.

Izvor: B92