latinica  ћирилица
17/10/2016 |  10:47 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

Sutra svjedočenje Ibrana Mustafića

Svjedočenjem Ibrana Mustafića u Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice 1992. godine.
Ibran Mustafić - Foto: RTRS
Ibran MustafićFoto: RTRS

Mustafić, koji je svjedok Tužilaštva BiH, u sudnici je bio krajem juna, ali je svjedočenje prekinuto zbog njegovog "neprikladnog ponašanja", zbog čega je Orićeva odbrana zatražila da nad njim bude obavljeno psiholioško vještačenje i da se utvrdi da li je sposoban za svjedočenje.

Na ročištu 4. oktobra vještaci medicinske struke saopštili su da su poslije detaljnog pregleda utvrdili da Mustafić ne boluje od duševnog poremećaja, da ne pokazuje znakove PTSP-a, te da je sposoban da svjedoči pred sudom.

Vještačenje su u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac izvršili neuropsihijatri Alma Bravo Mehmedbašić, Danilo Mihajlović i Zorica Lazarević, koja zbog bolesti nije prisustvovala iznošenju nalaza i mišljenja Mustafićeve zdravstvene sposobnosti.

Mehmedbašićeva je iznijela zajedničko mišljenje vještaka da Mustafić ne boluje od duševne bolesti, da su njegove intelektualne sposobnosti u granicama prosjeka, te da je procesno sposoban da reprodukuje događaje u proteklom periodu.

"U toku vještačenja, on nije ispunio kriterijume za bilo koju dijagnozu duševne bolesti i poremećenosti. Kod njega je svim metodama utvrđena bistra svijest i uredna komunikacija", izjavila je Mehmedbašićeva.

Odgovarajući na pitanje Orićevog branioca Lejle Čović da li im je poznato da je na osnovu ranije medicinske dokumentacije Mustafiću ustanovljen PTSP i da mu je određena 100 odstotna invalidnost, vještaci su rekli da to nisu znali.

"Mi ne negiramo da je ranije imao PTSP. U toku našeg pregleda on ga nije imao", istakla je Mehmedbašićeva.

Mihajlović je rekao da je i neurološki nalaz uredan, navodeći da nema oštećenja centralnog nervnog sistema i da su sve bazične funkcije uredne.

"Ispitanik je postigao maksimalan skor na testiranju koje je završio prije zadatog roka", naglasio je Mihajlović.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

Izvor: SRNA