latinica  ћирилица
17/10/2016 |  11:25 ⇒ 12:40 | Autor: RTRS

U toku projekat sufinansiranja sadnje malina (VIDEO)

Radi povećanja zaposlenosti u oblasti poljoprivredne proizvodnje, grad Prijedor u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, pokrenuo je projekat sufinansiranja uzgoja malina.
Maline - Foto: RTRS
MalineFoto: RTRS

Ovim projektom biće obuhvaćeno 48 subjekata, kojima će biti dodijeljeno ukupno 1.000 sadnica malina. Konkurs za prijavu otvoren je do 26. oktobra.

Đoko Martinov iz Prijedora već tri godine uzgaja maline. Na ideju da se upusti u ovaj posao došao je sasvim slučajno, ali se ne kaje. Kako kaže, maline zahtijevaju mnogo ulaganja i posvećenosti, ali sav trud na kraju se isplati.

- Posijete u jesen, tek za godinu i po dana, u jesen stigne malina. Јa saam isplatio odmah ova prva ulaganja ovdje i još plus zaradio, istakao je Martinov.

Da bi se pospješio uzgoj ovog voća na teritoriji Prijedora, Gradska uprava u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija pokrenula je projekat sufinansiranja sadnje malina.

Konkurs za izbor ukupno 48 korisnika ovog projekta traje do 26. oktobra. Da bi aplicirali, potencijalni korisnici moraju da budu nosioci poljoprivrednih gazdinstava i da izraze spremnost za nefinansijsko učešće u ovom projektu.

- Nefinansijsko učešće u projektu podrazumijeva pripremu zemljišta, rad u samom malinjaku, kao i obezbjeđivanje tehničkih sredstava za zasade, odnosno stubova i žice, istakla je Tatjana Marić, šef Odsijeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedora.

Cilj ovog projekta je zapošljavanje stanovništva u ruralnim područjima Prijedora, a usredređenost je na najugroženijim kategorijama stanovništva – mladim, nezaposlenim ženama ali i povratnicima u Prijedor, te izbjeglicama i raseljenim licima.