latinica  ћирилица
17/10/2016 |  11:37 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

Đurić: Borba za slobodu i prava Srba na Kosmetu mora biti jedinstvena

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da parlament i Vlada Srbije nikada, bez obzira na sve ucjene, neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova i naglasio da borba za slobodu i prava Srba na Kosmetu mora biti istrajna i jedinstvena.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

On je, govoreći na sjednici Odbora Narodne skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, naglasio da su sve albanske partije, bez obzira na dubinu svojih podjela iskazale neviđeno jedinstvo u namjeri da Srbiji i srpskom narodu otmu kombinat "Trepča" i uopšte prisvoje sve što nije njihovo, te da stoga Srbija, njene institucije i predstavnici Srba na Kosmetu na to treba da daju jedinstven odgovor.

"Seperatizam na Kosmetu je ušao u novu, opasnu fazu, pljačke, oduzimanja svega srpskog, bez čekanja na to da se sporna pitanja reše u Briselu. Oni pokušavaju da zaokruže proces otimanja i u prištinskom parlamentu usvajaju zakone koji im omogućavaju da legalizuju otimanje i po tom pitanju imaju potpuno jedinstvo i blagoslov EU ", ističe Đurić.

Albanci su, kako je rekao, na Kosmetu "stavili šapu" na sve srpsko, a odgovor iz Brisela na sve to je samo ćutanje.

"Srbija nije ćutala i neće ćutati na činjenicu da EU preko svoje misije Euleksa sve to samo posmatra. Mi očekujemo i smatramo da međunarodna zajednica uz pomoć ove Vlade Srbije i parlamenta Srbije učini ono što je neophodno za zaštitu interesa države Srbije i njene imovine", dodao je Đurić.

On je ukazao da su "apetiti" Prištine sve veći i da je dan nakon usvajanja "nakaradnog" Zakona o "Trepči" usvojen "nakaradni Zakon o takozvanim strateškim investicijama" koji omogućava eksploataciju svih mineralnih i rudnih bogatstava na cijeloj teritoriji Kosmeta bez ikakve saglasnosti države Srbije.

"Mi smo opredeljeni da sva pitanja rešavamo na miran način, ali sve je jasnije da briselski dijalog Priština nastoji iskoristiti kao platformu za nametanje nezavisnog Kosova. Nikada neće naterati ni Vladu Srbije ni parlament Srbije da priznaju jednostrano Kosovo. Mi smo spremni da se borimo", rekao je Đurić.

On je naglasio da je bio šokiran kada je nedavno u njegovom prisustvu Edita Tahiri /šef prištinskog pregovaračkog tima/ rekla da sve ono što ona unese u svoj šestomjesečni izvještaj bude direktno uneseno u pregovarački okvir za poglavlje 35.

"To je, nažalost, sramota. Želim da poručim da Srbija ima ministra za evropske integracije i to je Јadranka Јoksimović, a ne Edita Tahiri. Nećemo da ćutimo. Hoćemo da se borimo. Oni koji žele da ćute i pristanu na ucene i licemerstvo neka odmah daju ostavke", zaključio je Đurić.

Izvor: SRNA