latinica  ћирилица
17/10/2016 |  12:30 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Savanović: Iduće sedmice o opštem kolektivnom ugovoru

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da planira naredne sedmice da sazove sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude govora o opštem kolektivnom ugovoru.
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske - Foto: RTRS
Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike SrpskeFoto: RTRS

"Nakon završetka 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, iduće sedmice planiramo da se sastanemo kao socijalni partneri i da razgovaramo o temi opšteg kolektivnog ugovora, te da vidimo ima li približavanja stavova u odnosu na dosadašnje razgovore", rekao je Savanović Srni.

On kaže da čini sve kao čovjek, ministar i predsjedavajući Ekonomsko-socijalnig savjeta da se dođe do približavanja stavova.

"Živim u uvjerenju da ćemo jednog dana doći do opšteg kolektivnog ugovora, iako postoje različiti pristupi i stavovi o tom pitanju između Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske", zaključio je Savanović.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i sindikata iz privrede na sastanku koji je održan krajem prošle sedmice u Banjaluci postigli su saglasnost da nastave dijalog i pokušaju doći do zajedničkih rješenja koja bi, eventualno, bili osnova za potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić pozvao je tada Vladu Republike Srpske da što hitnije zakaže sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na kojoj treba da otvore raspravu o opštem kolektivnom ugovoru.

Izvor: SRNA