latinica  ћирилица
17/10/2016 |  13:26 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

RTCG: Za 14 državljana Srbije pritvor, šestoro na slobodi

Šestoro od 20 državljana Srbije uhapšenih u noći između subote i nedjelje, zbog sumnje da su planirale da zauzmu prostorije Skupštine Crne Gore i napad na visoke državne funkcionere, pušteno je na slobodu nakon saslušanja, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva, prenosi RTCG.
Privođenje osumnjičenih (Foto: rtcg.me) -
Privođenje osumnjičenih (Foto: rtcg.me)

Iz Specijalnog tužilaštva su saopštili da je u prostorijama tužilaštva saslušano 20 osoba koje su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

"Nakon saslušanja za 14 osoba je donijeto rješenje o zadržavanju do 72 sata, dok je šest lica pušteno na slobodu", navodi se u saopštenju.

Iz Specijalnog tužilaštva su naveli da se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

"Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija. Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bilo lišavanje slobode premijera Crne Gore", ponovili su iz tužilaštva.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su uhapšene, činile i osobe koje još nisu identifikovane, ali iz tužilaštva ističu da se na njihovoj identifikaciji i hapšenju i dalje intenzivno radi.

Crnogorska televizija podsjeća "da su srpski državljani juče saslušavani u Specijalnom tužilaštvu do dva sata jutros", dodajući da je "osumnjičeni vođa grupe, bivši šef srpske Žandermerije, Bratislav Dikić, saslušavan do 23 sata i 30 minuta".

Izvor: RTCG/RTS/Tanjug