latinica  ћирилица
17/10/2016 |  14:14 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Dodik na Ekonomskom samitu Srbije: Poziv investitorima da ulažu u Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas strane investitore da ulažu u Srpsku koja ima izuzetne potencijale i koja je, kao poseban ekonomski i pravni sistem unutar BiH, otvorena za sve njih.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Obraćajuđi se učesnicima 16. Ekonomskog samita u Beogradu, Dodik je istakao da je ključni preduslov za ulaganje u Srpsku i ostale zemlje u regionu očuvanje stabilnosti, te da je Srbija lider u borbi za tu stabilnost.

"Republika Srpska ostaje integrisani dio zemalja u regionu u nastojanju da obezbijedi stabilnost. Mi vidimo Srbiju kao zemlju koja je najviše doprinijela stabilnosti. Srbija je čak, možda na uštrb malih dobiti usredsređena na očuvanje stabilnosti i svako ko razmišlja o investicijama mora da zna da je upravo ta orijentacija Srbije najbolja za dugoročno stabilno ulaganje", poručio je Dodik.

On je ocijenio da je saradnja Srbije i Republike Srpske na najboljem nivou do sada i da su svi dogovoreni projekti realizovani ili u fazi realizacije.

"Ono što je dogovoreno je i realizovano i to nikom ne škodi", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da mu je veoma drago što je privreda Srbije prisutna na cijeloj teritoriji BiH i pored nekih animoziteta u pojedinim dijelovima BiH.

"Upornost te vrste se isplati, jer razvija odnose među ljudima. Republika Srpska ostaje posvećena dobroj saradnji sa svima. Ono preko čega mi ne možemo da pređemo je priča o negiranjima i tu nastane neki problem, ali kada dogovorimo da nešto realizujemo, onda to i uradimo", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih problema u razvoju Republike Srpske i ostalih zemalja u regionu je nedostatak finansijske podrške realnom sektoru.

"To je pitanje koje se mora rješavati. Ako nema finansijske podrške onda nema ni razvoja realne proizvodnje", ukazao je Dodik i dodao da će onaj ko hoće da nešto uradi to i uraditi, a ko ne želi nađi će izgovor zašto nije.

On je investitore koji su prisustvovaloi skupu u Beogradu podsjetio da je BiH uputila zahtjev EU za kandidatski status i da očekuje upitnik.

"Mi vjerujemo da bi to mogli da ostvarimo naredne godine. Naravno da ukupni odnosi nisu optimistični kao nekad. Sada postoji sumnja u sam taj put. Naš zvanični odnos je da pravimo put ka EU sa specifičnostima u kojim se Republika Srpska nalazi i zbog toga možda ima galame koja je nepotrebna. Mi jedino želimo da prema ovlaštenjima koja imamo po Ustavu budemo prepoznati kao sagovornici na tom putu", pojasnio je Dodik.

On je dalje podsjetio da je EU utvrdila da Republika Srpska ima najviše - 72 ovlaštenja za EU.

"Mi ništa ne želimo osim da suvereno upravljamo svojim ovlaštenjima", istakao je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da su mnogi investitori iz EU već prisutni u Republici Srpskoj, ali da Srpska intenzivno razgovara sa partnerima iz Kine o izgradnji autoputeva, termoelektrane "Gacko" i Hidroelektrane "Buk Bijela", koja predstavlja jedan od najvećih hidropotencijala u ovom dijelu Evrope.

"Mi želimo da animiramo i pošaljemo poruke u želji da se sretnemo sa potencijalnim investitorima", rekao je on. Dodik je podsjetio da Banjaluka kao glavni grad Srpske, prema izvještajima Svjetske banke, najviše napreduje u poboljšanju ambijenta za ulaganje.

"Republika Srpska je učinila sve da pojednostavi procedure. Registracija novog privrednog subjekta se može uraditi za tri dana, a u tome smo gotovo izjednačili domaće i strane investitore", rekao je Dodik i ukazao da su u proteklom periodu privatizovani "Telekom" i Naftna industrija Srpske, kao i Termoelektrana "Stanari".

On je dodao da je nakon 30 i više godina na području bivše Јugoslavije realizovan jedan takav projekat. "Pokazali smo da možemo da pratimo tako zahtjevne projekte sa stanovišta realizacije izdavanja svih dozvola", rekao je Dodik.

On je ukazao da je Srpska u protekle dvije godine izgradila oko 70 kilometara auto-puteva i najavio da će naredne godine biti puštena dionica od 36 kilometara na auto-putu Banjaluka-Doboj.

"Naša namjera je da se tom komunikacijom povežemo sa Bijeljinom i da izađemo ka Srbiji. Naši planovi su najviše usmjereni ka infrastrukturi", rekao je Dodik.

On je dodao da je u planu i izgradnja autoputa Banjaluka-Kupres ka Splitu, a da se drugi važni planovi Republike Srpske odnose na energetiku.

"Mi želimo da afirmišemo strane investitore, ali pri tom ni domaći investitori ne traba da budu zapostavljeni. Iskustvo je pokazalo da je najbolje da sarađuju", ocijenio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Srna