latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:29 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Brčko: Dogovorena nova skupštinska većina (VIDEO)

U distriktu Brčko, vodeće srpske, bošnjačke i hrvatske političke pratije, dogovorile su novu skupštinsku većinu.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

Koalicioni partneri u novom sazivu Skupštine distrikta biće: SNSD, Koalcija SDS-NDP, SDA, SBB, Stranka za BiH, HDZ i dva poslanika nacionalnih manjina. 

Novi i stari partneri u skupštinskoj većini distrikta Brčko, kažu da su već na drugom sastanku dogovorili koje će partije biti nosioci vlasti u distriktu Brčko.

- Јoš jedan korak u pravcu formiranja stabilne i ono što smo govorili, kao stranka u ovoj predizbornoj kampanji, skupštisnke većine, koja će imati potpuni legitimitet u smislu predstavljanja tri naroda, kaže Siniša Milić, OO SNSD Brčko.

Nova skupštinska većina u Brčkom, brojaće 21 mandat od ukupno 31-og, poslaničkog mjesta u Parlamentu distrikta.

- Tako da smo mi danas tačno formatirali ekipu, koja će činiti skupštinsku većinu. Ono što je vrlo bitno, da čitav ovaj tim bi trebao da radi za što bolje uslove u Brčko distriktu, ističe Uroš Vojinović, Koalicija SDS-NDP .

O raspodjeli pozicija u izvršnoj vlasti ali i o tome, ko će biti novi gradonačelnik a ko predsjednik Skupštine distrikta, kažu još je rano govoriti.

Srpske političke partije u novu skupštinsku većinu Distrikta ulaze sa devet mandata, bošnjačke sa sedam, hrvatske sa tri, a dva poslanika imaće turska i albanska nacionalna manjina.