latinica  ћирилица
17/10/2016 |  15:38 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Otkazi u Novoteksu (VIDEO)

Dvadeset radnica nekadašnjeg Novoteksa, jutros je dočekalo obavještenje o otkazu.
Radnice "Trendteks"-a (arhiv) - Foto: RTRS
Radnice "Trendteks"-a (arhiv)Foto: RTRS

Iz uprave su kao razlog naveli neispunjavanje norme.

Nakon ovoga sve radnice su obustavile proizvodnju. Vlada Republike Srpske, u januaru je kupila Novoteks, a ugovor o zakupu proizvodnog pogona potpisan je sa preduzećem Trendteks, koje je na istim linijama radilo i tokom stečaja Novoteksa. 

Milena Šolaja, koja je na bolovanju od prošle srijede, od koleginica je saznala da je i ona među radnicima koji su otpušteni. Kaže da joj nije jasno zbog čega, s obzirom na to da firma dobro posluje. Radnici kažu i da pored toga što rade produženo, nedjeljom, kao i u noćnim smjenama, ipak su dobili i opomene, ako ne budu htjele da rade prekovremene sate.

- Nisam još ušla unutra, ali po ostalim koleginicama to je definitivno, to je nekakav njihov način odbacivanja radnika. Јa nisam radnik koji radi na jednom mjestu, nego na svim operacijama u sklopu trake, ističe radnica Šolaja.

Slavica Puhalo kaže da već godinu dana pokušavaju da regulišu norme, koje ona, kao i većina kolega nije mogla ispuniti ni nakon produženog rada. Nije ispunjen,kaže, ni zahtev radnika za približno ista primanja.

Članovi uprave preduzeća Trenteks, koje je uručilo otkaze radnicima, zaključali su se u kancelariji i doslovno se krili i od radnika i od novinara. Na novinarske zahtjeve da li će stati pred kameru na neobičan način je stiglo uputstvo kome da se obratimo.

U jednom trenutku stigla je i policija. Nezvanično saznajemo da su iz uprave preduzeća zvali policiju upravo zbog prisustva novinara u preduzeća. Utvrđeno je da nema elemenata krivičnog djela, ali je pripadnik obezbjeđenja preduzeća novinare i snimatelje udaljio iz kruga fabrike.