latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:03 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Dodik na Ekonomskom forumu u Beogradu, Srpska ima značajan ekonomski potencijal (VIDEO, FOTO)

Republika Srpska je u posljednjih osam godina udvostručila bruto društveni proizvod, a ove godine očekuje se rast od tri odsto. Ovo je u Beogradu, na Ekonomskom samitu Srbije, poručio predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Strane investitore pozvao je da ulažu u Srpsku koja ima izuzetne potencijale. Želimo da modernizujemo svoj privredni i poslovni sistem, a preduslov za ulaganje u Srpsku kao i u ostale zemlje regiona jeste očuvanje stabilnosti, naglasio je Dodik. 

Ekonomski samit prilika je da se razmotre procesi u regionu gdje Srpska predstavlja značajan ekonomski potencijal. Najveće investicije očekuju se u oblastima energetike i infrastrukture.

-Mi razgovramo sa Kinezima oko izgradnje autoputa kao i nekih dodatnih energetskih objekata, prije svega Termoelektrana Gacko i Hidroelekrana Buk Bijela koju čekamo godinama da otpočnemo izgradnju. HE Buk Bijela je jedna od najvećih energetskih hidropotencijla u ovom dijelu Evrope što se tiče mogućnosti, naglasio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Јedan od problema u razvoju Srpske i ostalih zemalja regiona je nedostatak finansijske podrške realnom sektoru, ocijenio je Dodik. Saradnja Srpske i Srbije je na najboljem nivou do sada i svi dogovoreni projekti realizovni su, ili su u fazi realizacije.- Srbija je veliki investotor od ranije , učestovala je u privatizaciji Telekoma i mnoge kompanije rade u BiH i RS , naš najveći potencijal je razvoj saobraćajne infrastrukture i mi razgovaramo sa nekim kompanijama u tom planu, istakao je Dodik.

Јedan od najvažnijih projekata Srpske i Srbije je izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac koji treba da bude završen sljedeće godine.

- Očekujemo da se taj posljednji stub da se stavi i da se most spoji, da sljedeće godine imamo saobraćajnicu i za automobile i za ljude, poručila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, transporta i infrastrukture Srbije.

Dodik na Ekonomskom forumu u Beogradu

Preduslov za investicije je i stabilnost u regionu.- Ako nema političke stabilnosti pa i u makar jednom dijelu regiona, to znači da čitav region neće biti privlačan za investicije, to znači da ćemo umjesto tema koje se tiču povezivanja bavićemo se nekim temama iz prošlosti, naglasio je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije 

Kada je riječ o infrastrukturi Srpska ima velike planove rekao je Dodik.

U protekle dvije godine izgrađeno je oko 70 kilometara auto-puteva , a naredne godine biće puštena dionica od 36 kilometara auto-puta Banjaluka-Doboj , koja u budućnosti treba da poveže Banjaluku sa Bijeljinom i Srbijom. Drugi krak auto- puta vodi ka moru, od Banjaluke preko Kupresa do Splita.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Ist-vest bridža i predsjednikom Srpske grupe Trilateralne komisije Јovanom Kovačićem.

Razgovor Dodik-Kovačić

Tokom susreta razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji na Balkanu.