latinica  ћирилица
17/10/2016 |  16:23 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Udruženje poslodavaca - Vlada FBiH nije razumjela suštinu Reformske agende

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH poručili su danas da insistiraju na što hitnijem donošenju novih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kako bi se anulirali negativni efekti provođenja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.
Sarajevo - Udruženje poslodavaca FBiH - Foto: SRNA
Sarajevo - Udruženje poslodavaca FBiHFoto: SRNA

Predstavnici Udruženja poslodavaca su nakon sastanka o negativnim efektima provođenja Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koji definiše oporezivanje toplog obroka i regresa, ocijenili da Vlada FBiH očigledno nije razumjela suštinu Reformske agende, a to je rasterećenje privrede.

"Udruženje poslodavaca FBiH je tražilo od Vlade da odgodi primjenu Pravilnika o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, kojim se oporezuje topli obrok i regres. Јoš nije kasno da se Pravilnik stavi van snage", rekao je novinarima predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

On je naglasio da je nove zakone o doprinosima FBiH i o porezu na dohodak FBiH potrebno donijeti u što kraćem roku, apostrofirajući da je bitno da njihov sadržaj bude u skladu sa Reformskom agendom, odnosno da to zaista bude rasterećenje privrede.

"Јoš nemamo nikakav tekst zakona, nisu nam dostavili iz Federalnog ministarstva finansija, mada smo se ponudili da aktivno učestvujemo u njegovom donošenju i kreiranju. Imamo neke naznake o načinu razmišljanja i ono što sad imamo nisam siguran da nam on ide u prilog", rekao je on.

Ahmet Egrlić iz Spoljnotrgovinske komore BiH upozorio je da se ne mogu podržati reforme koje predstavljaju udar na najniže plate i idu na štetu poslodavaca i zaposlenih.

"Spoljnotrgovinska komora BiH u potpunosti podržava Reformsku agendu. Tendencija je da Reformsku agendu svi podjednako podnesemo i u tom kontekstu tražimo hitno donošenje Zakona o porezima i doprinosima, te po mogućnosti stavljanje van snage Pravilnika koji je nedavno usvojilo Ministarstvo finansija FBiH", poručio je Egrlić.

On je naglasio da Udruženje poslodavaca FBiH očekuje da bude više uvažavano kao socijalni partner jer su oni ti koji izvoze više od 9,2 milijardi KM vrijednosti roba iz ove zemlje i temelj realne ekonomije.

Erlagić je upozorio da će najmanju štetu od ove situacije imati oni sa visokim platama.

"Ljudi koji su donijeli pravilnik očigledno ne znaju koje će posljedice to imati za građane FBiH. Uvođenjem pravilnika poslodavci će morati 123 KM po radniku mjesečno više izdvajati", rekla je Snježana Kapruner, direktor firme "GSTMT" Travnik i predsjednik Udruženja njemačkih poslodavaca u BiH.

Ona je istkla da to na godišnjem nivou znači izdvajanje 2.269 KM više nego što je to danas, čime se umanjuje konkurentnost firmi u FBiH u odnosu na okruženje.

"Problem vlastite nelikvidnosti ne smiju se rješavati `na grbači` poslodavaca i radnika. Da bi ostali konkurentni na tržišti mi poslodavci moramo kompenzirati sve namete. Јedini način da to kompenzujemo jeste preko plata naših radnika", rekla je ona.

Uprkos protivljenju Udruženja poslodavaca FBiH od 3. oktobra je počela primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, kojim se oporezuje topli obrok i regres.

Izvor: Srna