latinica  ћирилица
17/10/2016 |  17:24 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

I.Sarajevo: Konstituisanje gradske skupštine (VIDEO)

Ni Istočno Sarajevo nije izuzetak kada su u pitanju loši izborni rezultati SDS-a i tzv. Saveza za promjene.
Grad Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Grad Istočno SarajevoFoto: RTRS

Tamo bi, prvi put od nastanka Grada Istočno Sarajevo, SDS mogao postati opozicija, a na vlast doći SNSD i DNS. Kako stvari sada stoje, tijesnu većinu za vlast u Istočnom Sarajevu odrediće bubanj jer će jedan broj odbornika, presudan za većinu u gradskoj skupštini, na taj način biti izabran iz pojedinih gradskih opština.

Skupština Grada Istočno Sarajevo broji 31 odbornika koji se biraju iz šest gradskih opština nakon njihovog konstituisanja. Za većinu je potrebno najmanje 16 odbornika, koja potom bira gradonačelnika. 

Nakon Banjaluke, Prijedora, Trebinja i Zvornika, Istočno Sarajevo biće peti grad u Srpskoj gdje bi vlast mogla da preuzme koalicija oko SNSD-a. Uvjereni su da će u komplikovanoj proceduri koja podrazumIIIjeva prvo konstituisanje 6 gradskih opština, doći do potrebne većine od 16 odbornika.

- Zajedno sa koalicionim partnerima potruditi se da iz lokalnih skupšptina izvučemo najveći broj odbornika kako bi napravili tu većinu od 16 odbornika eventualno više, naše prve procjene govore da možemo doći do tog broja, kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo.

U SDS-u ne misle tako i tvrde da su obezbijedili većinu od 16 odbornika koja im omogućava kontinuitet vlasti u Gradu Istočno Sarajevo.

- Sada sigurno u ovom momentu 16 sigurnih ima SDS i SzP a vidjećemo dalje, ističe Milovan Bjelica, načelnik Sokoca (SDS).

Prema izbornoj proceduri, u lokalnim skupštinama Pala i Sokoca dovoljna su tri glasa za izbor jednog odbornika za Gradsku skupštinu, u preostalim gradskim opštinama potrebna su četiri.

Prema toj matematici, koalicija SDS,PDP i NDP i stranke okupljene oko SNSD-a imaju po 14 odbornika.Većinu od najmanje 16 odbornika mogla bi da odluči puka sreća, jer će se imena trojice odbornika dobiti iz bubnja.

U PDP-u su nam rekli da je preuranjeno baviti se kalkulacijama kada nisu konstituisane ni lokalne skupštine. Ipak, poručuju da će njihov kadar biti gradonačelnik ako budu dio vlasti. U slučaju da blok oko SNSD-a ovlada Gradom, gradonačelnik će biti kadar iz DNS-a i to sa Pala.