latinica  ћирилица
17/10/2016 |  18:12 | Autor: RTRS

OEBS - Parlamentarni izbori u Crnoj Gori protekli u demokratskoj atmosferi

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, uprkos određenim nepravilnostima, protekli su u demokratskoj atmosferi, ali je uočeno i finansiranje predizborne kampanje iz inostranstva, saopštila je međunarodna posmatračka misija za nadgledanje izbora.

Šef posmatračke misije OEBS-a u Podgorici Roman Јakič rekao je da je zakonski okvir koji se tiče izbora znatno unaprijeđen.

On je naveo da su međunarodni posmatrači konstatovali da Državnoj izbornoj komisiji i dalje nedostaje profesionalni kapacitet i snažno kolektivno vođstvo, što je povremeno dovodilo do tehničkih grešaka i političkih tenzija.

Јakič je istakao da je posmatračka misija posebnu pažnju posvetila finansiranju kampanje.

"Uočili smo unapređenje, ali sistem i dalje nije dovoljan da omogući potpunu otvorenost i odgovornost u ovom procesu", rekao je Јakič na konferenciji za novinare.

On je naveo da će kompletan završni izvještaj međunarodne posmatračke misije sa preporukama biti objavljen za oko dva mjeseca.

Portparol NATO alijanse Irina Novakova ocijenila je da su izbori u Crnoj Gori bili su demokratski i da se NATO raduje saradnji sa novom vladom.

Ona je dodala da NATO u potpunosti podržava crnogorske evroatlantske integracije.

Izvor: Srna