latinica  ћирилица
17/10/2016 |  18:56 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

CIK objavila konačne rezultate izbora; Grujičić i konačno načelnik Srebrenice (VIDEO)

Centralna izborna komisija sinoć je većinom glasova odbila prijedlog člana Irene Hadžiabdić da se 2000 glasova pristiglih poštom nakon 4. oktobra broje u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu.
CIK BiH -
CIK BiH

Danas je donesena odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH održanih prije 15 dana, uključujući i Srebrenicu. Odluka o Stocu očekuje se u narednim danima. 

Prema utvrđenim, danas objavljenim rezultatima, kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić ,sasvim izvjesno, biće novi načelnik Srebrenice, s obzirom na to da ima 768 glasova više u odnosu na protivkandidata Ćamila Durakovića, koji i dalje ne priznaje poraz. Mnogo se danas polemisalo o 2000 glasova koji su stigli poštom nakon 4.oktobra. Predloženi zaključak da se i oni prebroje, Centralna izborna komisija odbila je većinom glasova pozivajući se na rok utvrđen Pravilnikom.

Iako je odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora donesena jednoglasno, član Komisije Suad Arnautović zatražio je izdvojeno mišenje u dijelu koji se odnosi na Srebrenicu. Kako bilo, rezultati su utvrđeni i objavljeni. Za sve lokalne zajednice, osim za Stolac, o kojem će članovi Centralne izborne komisije sutra početi priču.

- Za opštinsko Vijeće i načelnika opštine Stolac rezultati će biti utvrđeni naknadno dopunskom odlukom CIK-a nakon što CIK BiH donese odluku o poništenju izbora u osnovnoj jedinici Stolac, i nakon provedenih ponovnih izbora u ovoj osnovnoj izbornoj jedinici, istakao je Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Sa utvrđivanjem rezutata počinje i teći rok od tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova koji, ističu u Komisiji, treba da podnese predsjednik političkog subjekta.

Iz Centralne izborne komisije potvrđuju da je procenat nevažećih listića za načelnike i gradonačelnike 5,98, a za lokalne skupštine 6, 54% što je na nivou prošlih lokalnih izbora održanih prije četiri godine.