latinica  ћирилица
17/10/2016 |  19:02 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Crna Gora – ko ima većinu u Parlamentu? (VIDEO)

Јoš je neizvjesno ko će činiti većinu u crnogorskoj Skupštini. Preliminarni rezultati govore da DPS ima 35 poslaničkih mandata.
Crna Gora - Foto: ilustracija
Crna GoraFoto: ilustracija

Najjača opoziciona koalicija Demokratski front 18. Druga dva opoziciona bloka-velika koalicija Ključ i Demokrate imaju po devet mandata. SDP je osvojio četiri  mandata, a manjinske partije šest mandata.

I upravo će one biti najbitniji tas na crnogorskoj političkoj vagi. Đukanović je siguran u to da će imati većinu. I opozicija tvrdi isto. 

 U Podgorici danas sasvim običan dan koji, osim političkih bilborda, ni po čemu ne ukazuje da se juče u ovom gradu i državi vodila teška politička utakmica. Rezultat je neizvjestan, mada i vlast i opozicija govore o svojoj pobjedi.

Nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora odgovorno pristupiti razgovorima sa potencijalnim partnerima ..po mom uvjerenju ćemo za kratko vrijeme doći do koncenzusa koji će značiti formiranje Vlade koja će se odgovorno pozabaviti ovim poslom, ističe Milo Đukanović, premijer Crne Gore.

I opozicija najavljuje razgovor s predstavnicima manjinskih partija od čije odluke zavisi i formiranje nove crnogorske Vlade.

- Uputiti ponudu predstavnicima nacionalnih manjina želeći da se uspostavi normalna vlada, odnosno prelazna vlada koja bi organizovala poštene i fer izbore za razliku od ovih koje organizuje danas Đukanović, kaže je Andrija Mandić predsjednik Nove srpske demokratije.

 

Predstavnici partija nacionalnih manjina za sada ćute. Ali, govori crnogorska opozicija i to o nefer izborima u kojima je, kažu bilo mnogo neregularnosti. Posebno ističu, kako ga nazivaju, simuliranje državnog udara i hapšenje državljana Srbije. Ipak, poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori krivce za dobar rezultat DPS-a vide u opoziciji.

- Očigledno je da ne postoji jedinstvena lista niti može da se desi zato što je među liderima neka vrsta takmičenja ko će biti prvi u opoziciji, vi ćete često čuti da se opozicija ovdje ne takmiči da smijeni vlast nego da bude prva u opoziciji, istakao je Marko Vešović, novinar.

Građani Crne Gore i nakon izbora podijeljeni.

Crnogorska opozicija će pokušati da sklopi sporazum i sa dojučerašnjim najljućim političkim neprijateljem, Rankom Krivokapićem i njegovim SDP-om.

Neizvjesno je ko će činiti većinu u crnogorskoj skupštini. Opozicija pominje kompromis sa manjinskim partijama ili proteste. Ono što je izvjesno jeste da će manjinske partije odlučivati o daljnjem putu i sudbini Crne Gore.