latinica  ћирилица
17/10/2016 |  20:48 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Počinju radovi na posljednjoj dionici Koridora 10

"RŽD Internešnel" je pristupio radovima na dionici Vinarci—Đorđevo, posljednjoj od tri dionice Koridora 10, koji se rekonstruišu.
Ruska mašinerija napada koridor 10 (foto: - Foto: B92
Ruska mašinerija napada koridor 10 (foto:Foto: B92

U skladu sa projektom na ovoj dionici dugoj 15 kilometara, izvedena je potpuna zamjena donjeg i gornjeg stroja kolosjeka, pet skretnica, preuređeno je 11 prelaza, izvedena rekonstrukcija stanica i niskih perona, ugradnja odvodnih kanala, kao i sanacija kontaktne mreže, SS i TT sistema.

Kao i na drugim južnim dionicama Koridora 10, svi građevinsko-montažni radovi će se izvoditi u režimu 36-časovnih tehnoloških zatvaranja kolosjeka bez potpunog prekida saobraćaja vozova, pri tome niz radova će izvesti srpske kompanije — podizvođači.

Nakon završetka rekonstrukcije brzina putničkih vozova, koja danas ne prelazi 50 kilometara na sat, povećaće se do 120 kilometara na sat.

Očekuje se da će rekonstrukcija dionica Vinarci—Đorđevo biti završena u drugom kvartalu 2017. godine. Dvije južne dionice: Vranjska Banja—Ristovac i Bujanovac—Bukarevac, gdje su radovi otpočeli u aprilu 2016. godine, uskoro se privode kraju.

Vrijednost ovog projekta iznosi preko 38 miliona dolara i realizuje se o trošku ruskog državnog kredita.

Izvor: Sputnik