latinica  ћирилица
18/10/2016 |  07:30 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Članovi Komisije za sprovođenje referenduma na saslušanju u Tužilaštvu BiH (VIDEO)

Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o danu Republike Srpske Davor Šešić i Nedeljko Glamočak saslušani su u Tužilaštvu BiH kao svjedoci povodom održavanje referenduma o Danu Republike.
Nedeljko Glamočak nakon saslušanja - Foto: RTRS
Nedeljko Glamočak nakon saslušanjaFoto: RTRS

Prvi je saslušan Davor Šešić i to u svojstvu svjedoka. Novinarima je, nakon što je izašao iz Tužilaštva, rekao da je saslušan i da ne može govoriti o detaljima istrage.

Upitan o okolnostima pod kojima je saslušan, rekao je da su ga pitali o tome kako je došlo do organizovanja referenduma, ali da ništa više ne može reći.

- Koliko sam vidio poslanici su svjedoci, a članovi Komisije osumnjičeni, a ja sam saslušan kao poslanik - rekao je Šešić i istakao da je ovo politički proces.

- Mislim da ovo neće ići dalje od saslušanja - dodao je Šešić.

Nakon što je dao izjavu u Tužilaštvu, Nedeljko Glamočak je rekao da je riječ o političkom procesu, imajući u vidu sa čime se sve ova zemlja susreće - od organizovanog kriminala, političke korupcije do prijetnje terorizmom.

- Mislim da bi akcija pravosudnih organa u ovoj zemlji trebalo da bude na tim pitanjima, a na na ovom - rekao je Glamočak novinarima.

S obzirom na način na koji funkcionišu tužilaštva između sebe, Glamočak smatra da nije bilo problema da se izjava uzme i u tužilaštvu u Banjaluci.

Glamočak, koji je saslušan u svojstvu svjedoka, rekao je da je danas odgovarao na pitanja o postupcima i procedurama koje su dovele do referenduma i radu komisije i dodao da ne zna kakvi su dalji koraci Tužilaštva BiH.

Glamočak je istakao da u ovom slučaju nema ničije odgovornosti, napominjući da je referendum demokratsko pravo građana koje nikoga nije ugrozilo, niti će ugrožavati.

- Zabraniti referendum u ovoj zemlji bilo bi krajnje apsurdno - zaključio je on.

Perica Bundalo dao je iskaz u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka, ali nije želio da kaže o čemu je bilo riječi, uz obrazloženje da je to izvan okvira onoga šta je u fazi istrage.

Bundalo, koji je poslanik PDP-a u parlamentu Srpske, istakao je da narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, koji su članovi ove komisije, nemaju nikakvu odgovornost jer ih direktno štiti Ustav Republike Srpske.

On je objasnio da su narodni poslanici i delegati Vijeća naroda, prema članu 72 Ustava, oslobođeni krivične i građanske odgovornosti za bilo kakav postupak učinjen u okviru nadležnosti Narodne skupštine.

- Referendum se desio i sada je kasno govoriti o tome da li je bio potreban ili nije - rekao je Bundalo i dodao da je lično bio protiv održavanja referenduma.

Sutra bi trebalo da bude saslušan Zdenka Gojković iz Socijalističke partije.

U Tužilaštvu BiH ranije su saslušani Goran Zmijanjac i Milan Petković, članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, a u okviru istrage u predmetu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela "neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH".

Izvor: SRNA/Nezavisne novine