latinica  ћирилица
18/10/2016 |  07:38 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

NSRS- razmotren Prijedlog strategije razvoja malih i srednjih preduzeća (VIDEO)

Razmatranjem Prijedloga strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2016-2020. godina, u Banjaluci je danas nastavljena 14. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.
NS RS sjednica - Foto: RTRS
NS RS sjednicaFoto: RTRS

19.10... Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog strategije razvoja javnih puteva u Srpskoj za period 2016-2025. godina kojom je razvoj putne mreže u dijelu dugoročnog razvoja mreže javnih puteva dopunjen novim putnim pravcem Tuzla-Lopare-Brčko.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je u završnoj riječi da se svi prioritetni putni pravci koji su planirani za izgradnju u Republici Srpskoj nalaze u osnovnoj ili sveukupnoj putnoj mreži EU, dok su ostali putni pravci spojevi na te koridore.

Ona je rekla da je u planu izgradnja magistralnog puta Foča-Šćepan Polje za koji bi 2017. godine trebalo da bude izrađena projektna dokumentacija.

Dugoročnim razvojem mreže javnih puteva u Republici Srpskoj predviđena je izgradnja regionalnih i magistralnih puteva na pravcima Banjaluka-Doboj, Banjaluka-Mrkonjić Grad-Mliništa-Glamoč-Livno-Split, navodi se u Prijedlogu ove strategije.

Izgradnja auto-puteva predviđena je i na pravcima Banjaluka-Prijedor-Novi Grad- granica sa Hrvatskom, te Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom.

Mrežom razvoja javnih puteva predviđena je izgradnja auto-puteva na pravcu Bijeljina-Zvornik-Foča-Trebinje-granica sa Crnom Gorom, te na pravcu Tuzla-Lopare-Čelić-Brčko.

17.00... Sjednica Narodne skupštine nastavljena je raspravom o Prijedlogu strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godina. Poslanici će razmatrati Nacrt strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godina.

Biće razmatrani i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, te godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za ovu godinu.

14.43... U NSRS zbog nedostatka kvoruma prekinuta je rasprava o Prijedlogu strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period od 2016. do 2025. godine.

14.20... Prijedlogom strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period od 2016. do 2025. godine razvoj putne mreže u dijelu dugoročnog razvoja dopunjen je novim putnim pravcem - Tuzla-Lopare-Brčko.

Obrazlažući Prijedlog ove strategije, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Srpske Nataša Kostić rekla je da je Akcioni plan dopunjen projektima koji se odnose na rekonstrukciju i izgradnju putnih pravaca, te rehabilitaciju putne mreže u skladu sa definisanim prioritetima.

Dugoročnim razvojem mreže javnih puteva u Republici Srpskoj predviđena je izgradnja regionalnih i magistralnih puteva na pravcima Banjaluka-Doboj, Banjaluka-Mrkonjić Grad-Mliništa-Glamoč-Livno-Split, navodi se u Prijedlogu ove strategije.

Izgradnja auto-puteva predviđena je i na pravcima Banjaluka-Prijedor-Novi Grad- granica sa Hrvatskom, te Vukosavlje–Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom.

Mrežom razvoja javnih puteva predviđena je izgradnja auto-puteva na pravcu Bijeljina-Zvornik-Foča-Trebinje-granica sa Crnom Gorom, te na pravcu Tuzla-Lopare-Đelić-Brčko.

13.22... Narodna skupština razmotrila je Prijedlog strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020. godina kojom je planiran rast ukupnog broja malih i srednjih preduzeća do 18.200.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je razvoj malih i srednjih preduzeća važan za privredni razvoj Srpske.

On je ocijenio da u oblasti malih i srednjih preduzeća Srpska ima najveći potrencijal za razvoj.

- Strategijom je predviđeno rasterećenje poreske politike u Srpskoj i analiza parafiskalnih nameta, što je značajno za razvoj malih i srednjih preduzeća - rekao je Đokić u završnoj riječi u NSRS, nakon što su poslanici okončali raspravu o navedenom dokumentu.

11.40... Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević smatra da je za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srpskoj potrebno nastaviti sa stimulativnom poreskom politikom. Kelečevićeva je istakla da je Vlada Srpske sačinila zakonodavni, strateški, finansijski i institucionalni okvir za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća.

Poslanik SDS-a Dušan Berić ocijenio je da je Prijedlog strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020. godina najvažniji dokument za ukupni privredni i socijalni razvoj u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Vanja Bajić smatra da je za razvoj malih i srednjih preduzeća neophodno funkcionisanje velikih privrednih subjekata.

10.42... Prijedlogom strategije razvoja malih i srednjih preduzeća za period 2016-2020. godina, o kojem raspravlja Narodna Skupština, planiran je rast ukupnog broja malih i srednjih preduzeća do 18.200.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić istakao je u obrazloženju dokumenta da je plan da rast ukupnog broja malih i srednjih preduzeća bude za 10 odsto veći nego 2015. godine.

"Značaj donošenja strategije ogleda se u činjenici da mala i srednja preduzeća u ukupnoj privredi Republike Srpske čine 99,82 odsto svih subjekata, zapošljavaju 72,85 odsto od ukupno zaposlenih lica, ostvaruju 75,34 odsto poslovnih prihoda svih preduzeća, 65,98 odsto prihoda od prodaje na inostranom tržištu i 79,98 odsto ukupne neto dobiti svih preduzeća", kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, osnovni strateški ciljevi predviđeni strategijom su jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podrška stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za mala i srednja preduzeća, te stimulisanje razvoja i promocije preduzetništva i preduzetničkih vještina.

Đokić je naveo da je u prethodnom petogodišnjem periodu ukupan broj privrednih subjekata u Srpskoj smanjen za 2,3 odsto.

"Broj pravnih subjekata u sektoru malih i srednjih preduzeća u 2015. godini veći je za 11,4 odsto u odnosu na 2011. godinu, dok je broj preduzetnika manji za 14,1 odsto", kaže Đokić.

Na dnevnom redu današnjeg skupštinskog zasjedanja su i Prijedlog strategije razvoja javnih puteva u Republici Srpskoj za period 2016-2025. godina i Nacrt strategije transporta Republike Srpske za period 2016-2030. godina.

Poslanici će razmatrati i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, te godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za ovu godinu.

Biće razmatran i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2015. godinu.

Pred poslanicima će biti i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u prvih šest mjeseci ove godine, izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2015. godinu, te izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske Banjaluka o radu i poslovanju za 2015. godinu.

Prema ranije usvojenom dnevnom redu, na sjednici će biti razmatran i izvještaj o izvršenju plana rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za prošlu godinu, te izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske u prošloj godini.

Biće razmatrana i informacija o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta, informacija o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine, te informacija o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj za 2015. godinu.

Na dnevnom redu je i informacija o realizaciji zajedničkih projekata za rješavanje stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, te prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede /IFAD/ po Programu razvoja konkuretnosti u ruralnim područjima.

Izvor: RTRS/SRNA