latinica  ћирилица
18/10/2016 |  10:02 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Srpska: Na 45.000 hektara počela sjetva pšenice (VIDEO)

U Srpskoj je počela sjetva ozimih usjeva. Ove jeseni ratari planiraju da zasiju oko 65 000 hektara, najviše pšenicom, oko 45 hiljada . Uslovi za sjetvu su povoljni, zemljište dovoljno vlažno za kvalitetnu obradu, a mineralno đubrivo jeftinije u odnosu na prošlu godinu. Resorno ministarstvo i ove godine podsticajnim mjerama podržaće proizvodnju pšenice.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS

Optimalni rok za sjetvu je počeo, međutim , sjetva ide sporo. Mnoga imanja tek pripremaju oranice za sjetvu i završavaju berbu kukuruza. Kažu , još ne kasne. Ako vrijeme bude povoljno zasijaće do kraja oktobra.

Ove godine sjetva će biti jeftinija od prethodne. Cijena sjemenske pšenice je od 80 -110 maraka, zavisno od proizvođača , a đubrivo je jeftinije nego prošle godine.

Treba kvalitetno pripremiti oranice, sjeme zasijati na dubinu od četiri do šest centimetara i izvršiti adekvatno đubrenje, kažu agronomi. Savjetuju da se u oranice doda i mikrobiološko đubrivo .

Proizvodnju pšenice i ove godine različitim podsticajnim mjerama, pomoći će resorno ministarstvo.

Bogata je ponuda sjemenske pšenice u poljoprivrednim apotekama. Pored pšenice stranih proizvođača, ratarima je na raspolaganju i 1.280 tona domaćeg sjemena.