latinica  ћирилица
18/10/2016 |  10:12 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Јoš nije utvrđeno da li su ispunjeni uslovi za izručenje Sefića

Ministarstvo pravde BiH je 13. oktobra uputilo molbu i dokumentaciju za izručenje Sanjina Sefića, osumnjičenog za ubistvo studentkinja Edite Malkoč i Selme Agić u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu. U ovom ministarstvu kažu da su sada na potezu srpske vlasti.

- Ministarstvo pravde BiH je u najkraćem roku pribavilo svu neophodnu ekstradicionu dokumentaciju i uputilo molbu za izručenje. Očekujemo da Viši sud u Novom Sadu utvrdi da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje koje definiše Evropska konvencija o ekstradiciji - navode iz ove institucije.

Portparolka Ministarstva Marina Bakić rekla je da trajanje postupka ekstradicije nije ograničeno rokovima.

- Za svaki pojedinačni slučaj gleda se niz pretpostavki u skladu s Evropskom konvencijom o ekstradiciji i svaka zemlja odlučuje u skladu s vlastitim zakonodavstvom. Konačnu odluku, u konkretnom slučaju, donosi ministar pravde Republike Srbije. Sanjin Sefić može biti izručen BiH prema skraćenoj proceduri, pod uslovom da pristane na izručenje, ili da bude izručen po postupku redovne ekstradicije koja podrazumijeva više dokumentacije i dokaza da je on počinio krivično djelo koje treba dostaviti vlastima Srbije - dodaje Bakić.

Prema posljednjim informacijama, Viši sud u Novom Sadu još uvijek nije dobio molbu za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića BiH.

Ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana. Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dvije država.

Izvor: Kliks