latinica  ћирилица
18/10/2016 |  11:59 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Vlajki: U Srebrenici kreće ispravljanje mnogih nepravdi

Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocjenjuje da će u Srebrenici biti ispravljene mnoge nepravde nakon što je srpska koalicija na proteklim izborima dobila većinu u toj opštini.
Emil Vlajki - Foto: SRNA
Emil VlajkiFoto: SRNA

Vlajki ističe da se prva i osnovna takva nepravda odnosi na za "međunarodnu zajednicu potpuno ignorisanih i nevažnih" tri i po hiljade srpskih žrtava, koje su u Srebrenici stradale od bande Nasera Orića u sastavu takozvane Armije BiH, a za koje će biti uređen poseban memorijalni centar.

On navodi da se druga nepravda odnosi na pljačke humanitarne pomoći Srebrenici koja, ne računajući Memorijalni centar Potočari, iznosi više doniranih milijardi KM u posljednje dvije decenije, od čega je maksimalno pet odsto uloženo u razvoj opštine.

Vlajki napominje da postoji opravdana sumnja, koja se istražuje, da su dosadašnje srebreničke elite pomenute pare prebacile na svoje of-šor račune i uložile u gradnju luksuznih vila, što je "pljačka svih vremena izvršena u ime humanosti i navodne brige za žrtve srebreničkog masakra".

On navodi i da su mnogi muslimani/Bošnjaci glasali za srpsku listu, jer im je dosta "zuluma i lopovluka koje su trpjeli od vlastitih političkih elita".

"Ako neko misli da čitava buka oko izbora u Srebrenici ima ikakve veze s tim što će `genocidni Srbi` doći tamo na vlast i početi obezvrijeđivati muslimanske žrtve i samo mezarje, te da je to uvreda za bošnjački korpus u regionu i svijetu, taj je naivan kao malo dijete", navodi se u Vlajkijevom saopštenju.

Izvor: SRNA