latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:09 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

U BiH postoje sistemska kršenja ljudskih prava

U BiH postoje sistemska kršenja ljudskih prava, rekla je ombudsman Јasminka DŽumhur povodom obilježavanja 20 godina rada i postojanja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.
Sarajevo: 20 godina obilježava Ombudsmena za ljudska prava - Foto: SRNA
Sarajevo: 20 godina obilježava Ombudsmena za ljudska pravaFoto: SRNA

DŽumhurova je istakla da je izvor kršenja ljudskih prava u zakonodavnom okviru, a nisu ojačane ni institucije kako bi mogle da odgovore zahtjevima za zaštitu ljudskih prava.

Ona je navela da svaka institucija, od centra za socijalni rad, škole i drugih mora da čini sve na primjeni ljudskih prava.

- Najgore stanje je sa ugroženim kategorijama, jer nema ko da zastupa i štiti njihova ljudska prava - ukazala je DŽumhurova na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je istakla da je Institucija ombudsmana stabilna, ali u značajnoj mjeri njeno postojanje vezano je za finansijsku nezavisnost, jer u novembru predstoji proces reakreditacije, a zakon o ombudsmanima nije prošao u parlamentu BiH.

Specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark istakao je da je Ombudsman važna institucija u svakoj zemlji koja radi na zaštiti ljudskih prava.

Vigemark je naglasio da je za BiH važno da ima snažnu i nezavisnu Instituciju ombudsmana koja radi na zaštiti ljudskih prava, jer bez postojanja takvih institucija nema napretka na evropskom putu.

- Potvrda toga je i upitnik koji BiH treba da dobije do kraja godine gdje ima cijeli niz pitanja koja se tiču direktno Institucije ombudsmana i načina funkcionisanja, uključujući i njenu finansijsku nezavisnost - rekao je on i dodao da je u proteklih 20 godina urađeno dosta, ali je još puno posla preostalo, jer postojeće stanje nije zadovoljavajuće.

Vigemark je poručio da Institucija ombudsmana mora biti apsolutno nezavisna.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur istakao je da Institucija ombudsmana igra veoma važnu ulogu u zaštiti ljudskih prava i da u BiH radi mnogo na terenu.

On je istakao da je Misija OEBS-a u BiH partner Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH već 20 godina i da će i dalje nastaviti da sarađuju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić čestitao je 20 godina rada i postojanja Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH.

Bojić je naglasio da je zakon o ombudsmanu bio u parlamentarnoj proceduri, ali da nije prošao u drugom čitanju u Domu naroda.

Prema njegovim riječima, promjena Zakona je neophodna radi zadržavanje statusa "A" Institucije ombudsmana i neće se odustati od izmjena Zakona koje treba da obezbijede, prije svega, finansijsku stabilnost.

- Treba da učinimo dodatne napore kako bi se došlo do izmjena Zakona - dodao je on.

Ministar za ljudska prava BiH Semiha Borovac istakla je da je Institucija ombudsmana opravdala svoje povjerenje, jer joj građani sve više vjeruju.

Ona je naglasila da je obaveza nadležnih institucija da uspostavlja što kvalitetniji i korektniji odnos između građana i Institucije ombudsmana.

Izvor: SRNA