latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:34 | Autor: RTRS

Optuženi za poresku utaju sporazumno priznali krivicu

Јosip Šakić iz Busovače i pravno lice "Paleta plus" Busovača sporazumno su priznali krivicu za poresku utaju, a predviđena novčana kazna je ukupno 25.000 KM, te obaveza oduzimanja protivpravne imovinske koristi u iznosu od 96.886 KM i povrat sredstava u budžet BiH, saopšteno je iz Tužlaštva BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Sporazumnim priznanjem optuženi, kao i pravno lice čiji je direktor, u cijelosti priznaju počinjenje krivičnog djela koje im je stavljeno na teret.

Predviđena novčana kazna za Šakića iznosi 10.000 KM, a za pravno lice "Paleta plus" 15.000 KM.

Na teret im je stavljeno da su u tokom 2009. i 2011. godine ostvarivali fiktivni promet, koristeći se netačnim i krivotvorenim ispravama, te na taj način ostvarili nezakoniti odbitak PDV-a u iznosu od oko 96.886 KM, za koje je oštećen budžet BiH.

Za Šakića je predložena i zatvorska kazna od jedne godine koja neće biti izvršena ako u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Ovaj predmet jedan je segment u opsežnom predmetu protiv više fizičkih i pravnih lica u borbi protiv poreskih utaja.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženih u izvršenju krivičnog djela i težinom krivičnog djela, a bitan segment je da će novčane kazne i oduzimanje protivpravne imovinske koristi vratiti novac u budžet BiH, navodi se u saopštenju.

Optužnica i sporazum proslijeđeni su Sudu BiH.

Izvor: SRNA