latinica  ћирилица
18/10/2016 |  12:42 | Autor: RTRS

Srbija: Nije bilo uvoza svježih jaja iz Poljske

Uprava za veterinu Srbije saopštila je, povodom slučaja u Hrvatskoj gdje je petogodišnji dječak preminuo zbog trovanja salmonelom iz poljskih jaja, da Srbija ove godine nije uvozila svježa jaja iz Poljske.
Јaja - Foto: RTRS
ЈajaFoto: RTRS

"U toku 2016. godine u Srbiju je uvezeno 12 pošiljaka konzumnih jaja i to sve iz BiH u količini od 164.040 kilograma i sve analize su bile ispravne i kontrolisane na salmonelozu pre puštanja u promet", navedeno je u saopštenju.

Precizirano je da je iz Poljske ove godine uvezeno 109.839 kilograma jaja u prahu, bjelance u prahu i žumance u prahu i da su sve pošiljke bile ispravne i puštene u promet.

"Sve pošiljke konzumnih jaja, uključujući i one koje se uvezu u Srbiju, podležu propisanim kontrolama, a pogotovo na salmonelozu pre puštanja u promet na naše tržište", navela je Uprava za veterinu Ministarsta poljoprivrede Srbije.

Petočlana porodica iz Bregane u Hrvatskoj zarazila se salmonelom od jaja uvezenih iz Poljske, a najmlađi član porodice, petogodišnji dječak je usljed trovanja preminuo.

Izvor: SRNA