latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:15 ⇒ 15:22 | Autor: RTRS

Građevinari iz Srpske na sajmu u Minhenu

Preduzeća iz Republike Srpske moći će da se predstave na vodećem svjetskom sajmu za arhitekturu, građevinske materijale i sisteme "BAU", koji se održava u januaru naredne godine u Minhenu u Njemačkoj.
Građevinarstvo, radnici - Foto: RTRS
Građevinarstvo, radniciFoto: RTRS

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je da je njemačko tržište veoma važno za Republiku Srpsku, a da je sajam "BAU" u Minhenu prilika da se spoznaju mogućnosti proširenja saradnje i uspostavljanja novih poslovnih kontakata preduzeća iz Srpske i Njemačke.

"Postoji veliki interes i mogućnost unapređenja te saradnje, odnosno povećanje obima i vrste poslova koje preduzeća iz Republike Srpske obavljaju u Njemačkoj kada je u pitanju građevinarstvo, arhitektura, ali i druge oblasti", rekao je Blagojević novinarima uoči prezentacije sajma za arhitekturu, građevinske materijale i sisteme "BAU", koja je održana danas u Privrednoj komori Srpske.

Blagojević je podsjetio da preduzeća iz Srpske izvode radove na veoma zahtjevnim infrastrukturnim projektima u Njemačkoj, a da za te poslove mjesečno imaju 666 detašmana, odnosno radnih dozvola.

Službenik u Predstavništvu njemačke privrede u BiH Amra Šurković istakla je da je sajam "BAU", koji se održava svake dvije godine, veoma interesantan i važan za preduzeća iz BiH.

"Ovaj internacionalni sajam koji privlači mnogobrojne posjetioce iz svih oblasti planiranja, projektovanja, arhitekture i gradnje, a vodeće teme predstojećeg sajma su `Inteligentne fasade`, `Digitalno projektovanje, građenje i upravljanje`, te `Graditi i stanovati u 2020. godini`", navela je Šurkovićeva.

Ona je naglasila da je na sajmu "BAU" 2013. godine BiH bila svrstana među 15 zemalja sajma čiji su štandovi bili najposjećeniji.

Zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH Martin Gaber rekao je da Predstavništvo njemačke privrede u BiH predstavlja most između njemačkih i firmi iz BiH koje žele da uspostave poslovne kontakte.

"Postoje različiti modeli u uspostavljanju tih kontakata, počev od pružanja osnovnih informacija pa sve do prezentacije njemačkih sajmova privrede ovdje u BiH", dodao je Gaber.

On je naglasio da postoje odlične mogućnosti za jačanje saradnje njemačkih i firmi iz BiH u narednom periodu.

Izvor: SRNA