latinica  ћирилица
18/10/2016 |  13:17 | Autor: RTRS

Vigemark: Krajnje vrijeme da se Parlament FBiH prihvati posla

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Guner Vigemark rekao je danas da je krajnje vrijeme da Parlament Federacije BiH počne da radi jer, osim novca, postoje i druge obaveze.
Lars Guner Vigemark - Foto: nezavisne novine
Lars Guner VigemarkFoto: nezavisne novine

Vigemark je napomenuo da su prošli mjeseci od posljednjeg zasjedanja Parlamenta FBiH, te da se nada da zastoji u radu neće potrajati.

- Danas su se ponovo okupili kako bi razgovarali o aranžmanu sa MMF-om, ali postoje i druge obaveze mimo novca - istakao je Vigemark nakon što je sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem razgovarao o sprovođenju Reformske agende i procesu evropskih integracija BiH.

On je podsjetio da je Reformska agenda jedna od najvažnijih reformi od završetka rata u BiH, a da je svrha njene izrade kreiranje više radnih mjesta za mlade.

- Mi iz EU želimo vidjeti nastavak unapređenja poslovnog okruženja u zemlji, smanjenje birokratskih procedura za strane i domaće investitore, kvalitetniju javnu upravu i jačanje vladavine prava za jačanje privrede i poslovnog okruženja, kao i snažniju transparentnost - rekao je Vigemark.

Novalić je istakao da je do sada provedena trećina mjera iz Reformske agende i Vladinog programa, te da su rezultati vidljivi, jer je smanjen broj zaposlenih u javnoj službi, a BDP je porastao.

On je naglasio opredijeljenost i sposobnost Vlade da sprovede sve reforme zacrtane u Reformskoj agendi i sopstvenom reformskom programu, koji sadrži 97 tačaka, za razliku od agende gdje je 61 tačka.

Izvor: SRNA