latinica  ћирилица
18/10/2016 |  14:01 ⇒ 14:20 | Autor: RTRS

Suđenje Oriću: Srpske porodice dočekala zatvorena vrata suda

Članovi bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ogorčeni su što nisu mogli pratiti cijeli tok suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, jer nisu mogli ući u sudnicu.
Suđenje Oriću: Srpske porodice dočekala zatvorena vrata suda - Foto: SRNA
Suđenje Oriću: Srpske porodice dočekala zatvorena vrata sudaFoto: SRNA

Predsjednik organizacije Radojka Filipović izjavila je novinarima da su došli kako bi pokazali da su za ovaj proces veoma zainteresovani, te da su juče uredno najavili dolazak 20 porodica, od kojih je došlo 15.

"Dočekala su nas zatvorena vrata. U sudnicu nismo mogli ući sat vremena, dok su bošnjačka udruženja zauzela sva mjesta. To samo govori kakav je odnos ove pravosudne institucije i prema porodicama žrtava iz reda srpskog naroda, a da ne pričam kakav je odnos kada je riječ o predmetima ratnih zločina gdje su žrtve Srbi", izjavila je Filipovićeva.

Ona je podsjetila da su članovi ove organizacije 26. januara prisustvovali početku suđenja Oriću, nakon čega su "ekspresno" od Suda i Tužilaštva dobili upozorenje da ne mogu prisustvovati suđenjima, jer se na taj način vrši "pritisak na svjedoke".

"Bošnjačka udruženja su sve vrijeme bila u sudnici, a mi danas dolazimo i za nas su vrata zatvorena, za nas nema stolica. Čija je ovo institucija, da li je institucija jednog naroda ili se finansira od poreza svih građana ove zemlje", pitala je Filipovićeva.

Ona je dodala da je zapanjena odnosom Orićeve odbrane koja čini sve da diskredituje ključne svjedoke, kakav je danas bio Ibran Mustafić.

"Strašno je koliki je pritisak na svjedoke koji dolaze ne samo iz reda bošnjačkog, nego i iz reda srpskog naroda. Mi hoćemo da vjerujemo da će Sudsko vijeće na osnovu činjenica i dokaza, te na osnovu izjava svjedoka, donijeti pravosnažnu sudsku presudu, odnosno da će se svi počinioci zločina, bez obzira iz koga reda dolazili, naći iza rešetaka", istakla je Filipovićeva.

Izvor: SRNA