latinica  ћирилица
18/10/2016 |  14:39 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

Ko je odgovoran za bezbjednost u Sarajevu?

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo posvećenoj bezbjednosnoj situaciji glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Dalida Burzić izjavila je da krivična politika u Kantonu nije odgovorila zadatku, dok je policijski komesar kantonalnog MUP-a Vahid Ćosić najavio da će tražiti preispitivanje rada Burzićeve.
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia) -
Sarajevo (Foto: Julian Nitzsche/Wikimedia)

Ćosić je rekao da će od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta već danas ili sutra tražiti da ispita rad Burzićeve navodeći da je ona omalovažavala i ometala istragu u slučaju pogibije DŽenana Memića u saobraćajnoj nesreći u februaru ove godine.

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sazvana je nakon što su prošle sedmice u Sarajevu na pješačkom prelazu pregažene studentkinje Selma Agić i Edita Malkoč, a počinilac, Sanjin Sefić, pobjegao sa mjesta nesreće i potom prešao u Srbiju.

Početku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo prisustvovala je i grupa studenata sa bijelim trakama na ustima i pisanim zahtjevima u rukama za odgovornost vlasti za tu nesreću.

Njima je odbijen zahtjev za obraćanje na sjednici Kantonalne skupštine, na čijem su početku pročitani zaključci Komisije za bezbjednost, među kojima i inicijativa za pokretanje postupka protiv policijskog komesara Vahida Ćosića, koji se smatra odgovornim za lošu bezbjednosnu situaciju.

Inicijativa za pokretanje postupka protiv Ćosića pokrenuta je zbog povrede službene dužnosti, davanja netačnih ili nedovoljnih podataka kao i prikrivanja činjenica o radu policije.

Izvor: SRNA