latinica  ћирилица
18/10/2016 |  14:41 ⇒ 14:42 | Autor: RTRS

Gnjatić: Tražimo isplatu i evidentiranje svih dugovanja

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je danas u Banjaluci da ova organizacija traži od nadležnih isplatu i evidentiranje svih dugovanja koji u ovom trenutku iznose od dva i po do tri miliona KM.
Dragan Gnjatić - Foto: RTRS
Dragan GnjatićFoto: RTRS

Gnjatić je istakao da će tražiti da se napravi plan i program isplate dugova prema prosvjetarima i zaposlenima u oblasti kulture do Nove godine ili u nekom narednom, razumnom roku.

On je poručio da dugovanja Ministarstva finansija prema radnicima koji su sklopili sporazume preko Agencije za mirno rješavanje sporova moraju biti što prije isplaćena, kao i dugovi za jubilarne nagrade, naknade za rođenje djeteta, smrtni slučaj, naknade predsjedniku sindikalne organizacije.

Gnjatić je posebno naglasio da prosvjetarima treba isplatiti dug za naknade za prevoz za ukupno šest mjeseci.

"Imamo obećanja da bi naknade za prevoz za šesti i sedmi mjesec trebalo da budu isplaćene danas ili eventualno sutra, ali do sada nemamo informacije da je to učinjeno", rekao je Gnjatić na vanrednoj konferenciji za novinare u Domu sindikata.

Kada je riječ o uputstvu o načinu obračuna naknade za prevoz za oko 6.500 prosvjetara, koje je nedavno donio ministar prosvjete i kulture, Gnjatić je najavio da će sindikat narednih dana podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Srpske, jer smatraju da je pomenuti dokument nezakonit i neprimjenjiv.

"U Zakonu o radu precizno piše da radnik ima pravo na naknadu za prevoz, koja nije u mjesečnim kartama već u novcu. Tražimo da se ona isplati radniku, a na njemu je da ide na posao kako mu odgovara", naveo je Gnjatić.

On je dodao da je uputstvom, između ostalog, predviđeno da se naknada za prevoz isplaćuje prevoznicima i to u iznosu od 100 odsto za mjesečnu kartu, 50 odsto za radnike koji putuju vlastitim automobilom, a 60 odsto za one koji rade u dvije ili više škola.

Na pitanje da li se zbog pomenutih dugovanja, a pogotovo onih za prevoz, u pojedinim školama već priprema štrajk upozorenja, Gnjatić je rekao da je nezadovoljstvo članova sindikata i zaposlenih ogromno te da se u skladu sa zakonom pripremaju određeni oblici sindikalne borbe, u kojima štrajk nije isključen.

Izvor: SRNA