latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:39 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Kompanija Kraš uložila u prijedorku fabriku "Mira" (VIDEO)

U prijedorsku fabriku keksa „Mira“ kompanija Kraš uložila je više od 5 miliona maraka. Otvoren je rekonstruisani pogon.
Kraš - Foto: RTRS
KrašFoto: RTRS

Najavljena su nova ulaganja u tehnološki park, proizvodne hale, skladišne kapacitete, te izgradnju administrativnog dijela fabrike. 

Dragojla Bajić zaposlena je u prijedorskoj keksari gotovo četiri decenije. Rekonstrukcija pogona će, kaže, olakšati posao radnicima i povećati produktivnost.

 "Ovdje smo mi nekad radili ručno, a sada vidite, nas dvoje, sad može i jedno, a bilo je i po pet - šest. Vidite kako nam je sređeno, čisto uredno i vidite kako radimo", rekla je Bajićeva. 

Prijedorska tvornica keksa jedan je od najvećih izvoznika sa prostora Srpske.
Preduzeće ove godine bilježi rast proizvodnje i prodaje za 14%, a za prvih devet mjeseci, zabilježena je neto dobit od 1,1 milion maraka.

"Novo tržište koje smo otvorili, tržište Saudijske Arabije, je perspektivno tržište i obećava da će proizvodnja „Mire“ rasti i to u dvocifrenim brojkama već iduće godine", navela je Marica Vidaković, direktorica „Mire“.

Rukovodstvo je zadovoljno ovdašnjim zakonskim propisima, uslovima rada i saradnjom sa resornim ministartsvom. Ministar Predrag Gluhaković kaže da će se raditi na usaglašavanju propisa na nivou BiH.

"Moramo naše propise harmonizirati, da ono što se dešava jer oni izvoze i u federaciju, i lideri su na području Srpske, da pokušamo naći neke stvari kod poreskih da kažem dadžbina, da to ujednačimo", rekao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske. 

"Mi imamo dvije uloge ovdje. Prvo da obezbijedimo "Miri" da radi po svojim zahtjevima, i drugi je da se zapošljava što veći broj radnika. Oba ta elementa u našem slučaju su ispunjena", naveo je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Od 2003. godine do danas u ovu fabriku uloženo je preko 30 miliona maraka.