latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:54 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Dio procjenjene štete voćarima nadoknadiće ministarstvo (VIDEO)

U Potkozarju se privodi kraju berba jabuka.
Voćari - Foto: RTRS
VoćariFoto: RTRS

S dosadašnjim rezultatima "voćarske godine" predstavnici Udruženja voćara Republike Srpske upoznali su i resornog ministra Stevu Mirjanića koji je najavio isplatu dijela novca nakon štete prouzokovane mrazom i skoro ukidanje embarga na izvoz voća u Rusiju. 

Slobodan Majdanac iz Kijevaca kod Gradiške, poslije kasnog mraza 26 .aprila, ne razmišlja o izvozu voća u Rusiju. Prioritert mu je da do kraja godine izmiri obaveze prema dobavljačima hemijskih sredstava.

"Dvadesetdvije hiljade maraka imam samo za hemiju, a što se tiče prihrane i drugih ulaganja kao što su rezidba, nafta i održavanje voćnjaka, to nigdje ne računam", rekao je Majdanac.

Dio procijenjene štete nadoknadiće ministarstvo. U kom iznosu znaće se na kraju godine kada budu poznato koliki je njen obim u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje.



"Tako da tu očekujemo dosta velike štete i moraćemo sve ove proizvodnje jednako tretirati i pokušati da pomognemo podjednako svim proizvođačima", naveo je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Osim mraza voćari imaju štetu i zbog zabrane izvoza u Rusiju. Namjeravaju da nadoknadu traže sudskim putem od Savjeta ministara, Agencije za zaštitu bilja BiH i inspektorata.

"Neko od te tri institucije je sa svojom administracijom zakasnio i nešto nije blagovremeno odradio tako da će neko od tih institucija morati jedan dio štete da nama namiri", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

"Što se tiče nas sve je otišlo u Rusiju i imamo informaciju od juče da očekujemo svaki dan  o tome kad bi mogli ponovo sa izvozom da krenemo", dodao je Mirjanić.

Voćari su se za pomoć obratili i distributerima zaštitnih sredstava. Njihovom apelu za sada se odazvalo samo nekoliko njih, koji su cijenu preuzetih zaštitnih sredstava umanjili za 15 do 20 procenata.