latinica  ћирилица
18/10/2016 |  15:55 | Autor: RTRS

Mitrović: Stambeno zbrinuto 5.500 porodica poginulih boraca i nestalih civila

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas da je zahvaljujući saradnji sa republičkim institucijama za 5.500 porodica poginulih boraca i nestalih civila riješeno stambeno pitanje dodjelom stanova i jednokratnih pomoći.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Vlada je podržala inicijativu da se nastavi projekat stambenog zbrinjavanja i na osnovu nove Uredbe sve porodice koje do 31. marta 2007. godine iz opravdanih razloga nisu podnijele zahtjeve za stanove ili sredstva, mogu to da urade", rekao je Mitrović u Novom Gradu.

Prema njegovim riječima, na osnovu nove Uredbe to mogu da urade i djeca iz ovih kategorija koja su bez roditelja.

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih i nestalih boraca, Mitrović je rekao da će do kraja ove godine, kroz tri projekta, mogućnost zaposlenja imati 600 od ukupno 1.700 lica sa evidencija nezaposlenih.

"Otvorena je mogućnost za zapošljavanje oko 300 pripravnika, oko 200 lica u projektu samozapošljavanja i ostali kod privatnih preduzetnika", naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, zbog moratorijuma zapošljavanja u oblasti prosvjete, ostaje problem oko 60-oro djece poginulih boraca, za koje se nada da će uskoro biti postignut dogovor.

"Prošle godine su srednju školu završile zadnje generacije djece poginulih boraca, njih nekoliko stotina su studenti", rekao je Mitrović.

On je naglasio da najveći problem ostaje proces identifikacije i da je još na spisku 1.662 lica koja imaju status nestalih.

"Za osam godina je identifikovano samo 300 boraca i zaključak našeg odbora od prije mjesec dana je da ćemo sprovesti peticiju, tražićemo saglasnost porodica da se ovaj proces vrati na institucije entiteta", rekao je Mitrović.

On smatra da je Institut za nestale osobe BiH samo proširena federalna komisija i da preferira traženje nestalih Bošnjaka.

Mitrović je danas u Novom Gradu uručio posthumna odlikovanja za 15 boraca Vojske Republike Srpske iz Novog Grada i Prijedora.

Izvor: SRNA