latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:01 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Semberski stočari izvoze u Tursku (VIDEO)

Semberski stočari su za proteklih pet mjeseci isporučili oko 5000 tovljenih junadi preduzećima koja izvoze u Tursku.
Izvoz stoke - Foto: RTRS
Izvoz stokeFoto: RTRS

Na ovaj način su riješili problem viška tovnih grla zbog kojh su pretrpjeli velike gubitke, kada je, zbog malverzacija pojedinih otkupljivača, zaustavljen izvoz mesa u Tursku. Iako otkupnom cijenom nisu zadovoljni, kažu, bolje je prodati nego držati stoku i stvarati nove troškove . 

Stočar iz semberskog sela Amajlije, Vaso Dikić isporučio je klaonici 35 grla koja su dostigla potrebnu masu od 600 -800 kilograma. Prodajom utovljne stoke, stvorio je uslove za novi proizvodni ciklus.

"Ove godine je išlo dobro, negdje od šestog mjeseca krenulo je. I za sada je dobro. Ne trošimo hranu kao što smo prošle godine zadržali bikove i trošili hranu, iostali rano bez hrane’’, rekao je Dikić.

Otkup tovne junadi, pripremu mesa i transport, organizovalo je tursko preduzeće “Etat et”, putem koga će do kraja godine biti izvezeno 5.700 tona junetine.

"Nismo baš najzadovoljniji cijenom koja je bila u proteklom periodu, ali smo zadovoljni što smo prodavali i naplaćivali na vrijeme . Isplate su bile do sedam dana", naveo je Ljubiša Stevanović iz Amajlija.

Semberski stočari vjeruju da će redovan otkup tovne junadi stabilizovati domaće tržište i obezbijediti bolju zaradu. Posljednji kontingent prodavali su po četiri marke 10 feninga do 4.20, u zavisnosti od kvaliteta , što je za 50 f manje nego prošle godine .

"Najvažnije je da je redovno plaćanje, olakšano je ljudima, mogu da kupuju repromaterijal, da siju pšenicu , da urade jesenje radove’’, dodao je Stevanović.

Stočari se nadaju da će od iduće godine biti više zainteresovanih otkupljivača za izvoz mesa iz BiH jer se najavljuje mogućnost izvoza oko 15 000 tona u Tursku.