latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:01 | Autor: RTRS

U novoj vladi nema mjesta za Hasanbegovića

Hrvatska dobija novog ministra kulture, nakon što je predsjednik HDZ i budući premijer Andrej Plenković riješio da smijeni Zlatka Hasanbegovića sa te pozicije, saznaje Јutarnji list.
Hasanbegović 1998. na proustaškom protestu (foto: portalnovosti.com) -
Hasanbegović 1998. na proustaškom protestu (foto: portalnovosti.com)

Na mjesto čovjeka čiji je kratki mandat bio ispunjen brojnim skandalima, mahom povezanih sa ustaštvom, doći će Nina Obuljen Koržinek, nezvanično saznaje zagrebački dnevnik.

Plenković će ime nove ministarke objaviti danas popodne na Predsjedništvu HDZ-a.

Zagrebački listi ističe da je odluka o smjeni već predočena Hasanbegoviću.

Podsjetimo, Hasanbegović je u centar pažnje dospio nakon što je osvanula njegova fotografija sa ustaškom kapom na glavi, kao i ona sa nedavne proslave progona Srba iz Hrvatske, kada se slikao sa hrvatskom zastavom sa ustaškim simbolima, a nije se libio ni da sramno relativizuje užase koje su ustaše počinile u Јasenovcu.

Na njegovo mjesto dolazi Nina Obuljen Koržinek, koja je od 2006. do 2011. bila pomoćnik ministra i državni sekretar u Ministarstvu kulture kada je ministar bio Božo Biškupić.

Ipak, Hasanbegović neće dugo biti bez uhlebljenja, barem po pisanju portala Indeks.hr koji navodi da će on biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba!

Politički filozof Žarko Puhovski je za taj portal rekao da "ukoliko ne dođe do dublje saradnje HDZ i Milana Bandića, novi kandidat za gradonačelnika Zagreba ispred najjače hrvatske partije biće upravo Hasanbegović". Ipak, za sada je to u domenu teorije i političkih kalkulacija, mada Puhovski kaže da bi "Hasanbegović takvu ponudu prihvatio sa veseljem".

Izvor: Јutarnji/Indeks.hr